Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Numărul cazurilor de hepatită virală este în creştere

4 feb. 2015,, 09:30   Societate
3955 0

Foto: cronicadeiasi.ro

În Moldova, a crescut numărul persoanelor infectate cu hepatita virală A. Ultimul caz a fost atestat în raionul Şoldăneşti, unde 8 copii au fost diagnosticaţi cu hepatită. Totuşi, specialiştii susţin că situaţia este sub control.

Hepatita virală A mai este numită de medici şi boala mîinilor murdare. Cel mai des, anume prin nerespectarea condiţiilor igienice are loc infectarea cu acest virus. De la începutul acestui an, deja au fost înregistrate 30 de cazuri de infectare cu hepatita virală A. Ultimul caz a avut loc într-un sat din raionul Şoldăneşti. În rezultat, opt copii au ajuns la spital.

Vadim Grosu, director, Centrul de Sănătate Publică Şoldăneşti: «Toate cazurile care încep a apărea, apar habitual. Fraţi, surori, verişori, iau boala unul de la altul. Nerespectarea generală. Plus, curba merge jos la imunitatea comunitară».

Anul trecut, au fost înregistrate 491 de persoane bolnave de hepatita virală A. Faţă de anul 2013, este o majorare de aproape 3 ori. Boala a fost înregistrată în 12 teritorii administrative. Majoritatea în Străşeni, Ungheni şi Chişinău. Totuşi, specialiştii susţin că situaţia este sub control şi nu există motiv de panică.

Ştefan Gheorghiţă, şef, Centrul Controlul Infecţiilor Nosocomiale, HIV, Hepatite: «Ea este o situaţie sub control. Sub permanentă monitorizare. Pentru această infecţie, hepatita virală A este caracteristică o ciclicitate şi perioada de pic este în 7-8 ani».

Simptomele hepatitei virale A sînt voma, diareea, icter, febră uşoară. Potrivit medicilor, cea mai bună prevenţie este.
Ştefan Gheorghiţă, şef, Centrul Controlul Infecţiilor Nosocomiale, HIV, Hepatite: «Spălatul mîinilor, utilizarea apei sau îmbuteliate sau apă fiartă şi dacă apar simptome de adresat la lucrătorul medical».

Totodată, infectarea poate fi prevenită şi prin vaccinare. În Moldova, contra hepatitei virale A se vaccinează la solicitare. Anul trecut, au fost procurate 100 mii de doze de vaccin pentru imunizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?