X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Care ar putea fi componența noului guvern în frunte cu Leancă

30 ian. 2015,, 15:24   Politică
7227 4
Foto : ong.md
Mai mulți miniștri din actualul executiv ar putea să-și păstreze fotoliile în cazul în care Iurie Leancă va fi desemnat pentru un al doilea mandat în fruntea cabinetului. Este opinia vicedirectorului „Politicon”, Ion Tăbîrță, care se arată convins că în eventualitatea respingerii candidaturii lui Leancă, noul guvern va abunda în nume noi, notează NOI.md.

Potrivit analistului politic, în lista miniștrilor PLDM cu șanse mari de a fi promovați din nou în funcții se regăsesc ministrul de externe, Natalia Gherman, ministrul Educației, Maia Sandu. Șanse incerte de a fi reales le are actualul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, spune analistul.

„Natalia Gherman a dat dovadă de performanță, a gestionat cu brio ministerul, poate are doar restanțe la capitolul politicii cu Estul, dar aici trebuie luați în considerație mai mulți factori. Maia Sandu, la rîndul său, s-a angajat să promoveze reforme destul de dureroase, dar necesare la Ministerul Educației, cu dîrzenie și insistență. Nu prea știm dacă își va păstra funcția Arapu la Ministerul Finanțelor, știm că lucrurile nu sînt chiar roz în sistemul financiar”, a explicat Tăbîrță.

Întrebat care dintre actualii miniștri PD și-ar putea asigura un loc în viitorul guvern, expertul a menționat că printre aceștia se numără Monica Babuc – la Ministerul Culturii, Vasile Botnari – la Ministerul Transporturilor, Pavel Filip – la Ministerul Tehnologiei Informației și Octavian Bodișteanu – la Ministerul Tineretului.

„Botnari își va păstra cu certitudine locul, nu în zadar PD «s-a bătut» cu PL pentru Ministerul Transporturilor. La rîndul său, Pavel Filip face parte din cercul restrîns decizional din cadrul PD, iar Bodișteanu nu cred că a trecut întîmplător la PD. Cred că la Ministerul Muncii e nevoie de un suflu proaspăt, după ce reformele promovate de Valentina Buliga au stîrnit nemulțumiri. Probabil că PD nu-și va permite un ministru care a provocat controverse”, a precizat Tăbîrță.

În opinia analistului, la Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul Mediului, precum și la cel al Finanțelor vor fi, cu siguranță, cooptate persoane noi. Astfel, actualul viceministru al Justiției Nicolae Eșanu l-ar putea succede pe Oleg Efrim, iar Ministerul Mediului ar putea trece în gestiunea lui Dorin Dușciac, care, de asemenea este în prezent viceministru.Postul de vicepremier pentru Reintegrare ar putea fi preluat de Victor Osipov, spune Tăbîrță.

„Configurația guvernului condus de Leancă ar putea arăta într-un fel și vom avea o cu totul altă față a guvernului, dacă acesta va fi condus de Natalia Gherman sau o altă persoană. Numele menționate mai sus vor fi serios revizuite, dacă Leancă nu va fi reales”, a conchis Tăbîrță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?