X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Iohannis: Parcursul european al Moldovei şi Ucrainei este una dintre preocupările României

30 ian. 2015,, 11:15   Politică
3233 3
Foto: ziarero.antena3.ro
„Parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei reprezintă una dintre preocupările principale de politică externă ale României”, a declarat joi la Palatul Cotroceni preşedintele României, Klaus Iohannis, la întîlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la www.hotnews.ro, preşedintele român a menţionat că Bucureştiul va sprijini în continuare "ferm" eforturile în acest sens ale celor două state, dar şi ale Georgiei.

"Evenimentele din Ucraina au aruncat o umbră de tristă amintire a Războiului Rece asupra anului 2014. România condamnă încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va continua să contribuie la materializarea aspiraţiilor sale europene şi euroatlantice. Parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei rămâne una dintre preocupările principale de politică externă ale României. Motivul nu este doar cel al legăturilor istorice binecunoscute, ci şi proximitatea României de zonele de conflict şi de aceste state în care Federaţia Rusă acţionează ilegal", a spus Iohannis.

Potrivit lui, alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Moldova au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană.

"In pofida situaţiei regionale dificile, cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat în mod curajos convingerea că aceasta este calea ce le garantează prosperitatea în cadrul unei societăţi cu instituţii democratice stabile pe termen lung. Sîntem hotărîţi să sprijinim, ca şi pînă acum, realizarea în Republica Moldova a reformelor interne dificile în vederea apropierii de Uniunea Europeana", a precizat Klaus Iohannis.

În opinia lui, un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis.

"Sperăm că liderii de la Chişinău să-şi înţeleagă misiunea dată de cetăţenii moldoveni şi să-şi orienteze eforturile exclusiv în direcţia consolidării democraţiei", a susţinut Klaus Iohannis.

El a accentuat importanţa Parteneriatului Estic, precizînd că în cadrul summitului de la Riga din luna mai este important ca celor mai performanţi parteneri ai Parteneriatului, care au voinţă politică, să le fie oferită o perspectivă europeană clară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?