Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Opinie: Anul 2015 va fi unul mult mai dificil pentru economia naţională decît 2014

29 ian. 2015,, 13:15   Economie
3526 0
Foto: eurasianews.md
"Anul 2015 va fi unul dificil pentru economia naţională, acest fapt fiind cauzat atît de factori externi – declinul economic din Ucraina şi Rusia, cît şi de factori interni – instabilitatea politică şi bulversarea sectorului bancar", consideră experţii economici.

Contactat de "Infotag", directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Alexandru Stratan, a menţionat că cele mai mari riscuri pentru economia naţională în acest an vor fi reducerea fluxului de remiteri din Rusia, posibila reîntoarcere a unui număr mare de moldoveni ce activează în Federaţia Rusă, deprecierea în continuare a monedei naţionale, care ar putea afecta sectorul bancar şi aşa foarte slăbit.

"Pornind de la aceste riscuri, cele mai probabile scenarii pentru creşterea din anul 2015 sînt avansare foarte lentă apropiată de zona stagnării sau o posibilă recesiune. Luînd în consideraţie dependenţa înaltă a economiei naţionale de factorii externi, în special de situaţia din Federaţia Rusă, precum şi deficitul de funcţionalitate a instituţiilor publice, este puţin probabil ca în cazul unor şocuri majore să fie întreprinse măsuri de amortizare a efectelor negative", consideră expertul.

Vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice, doctorul în economie, Elena Gorelova, consideră că printre principalii factori care vor pune presiune pe economia Moldovei în acest an se numără restricţiile în comerţul cu Rusia, devalorizarea monedei naţionale în raport cu valutele străine, majorarea inflaţiei, reducerea în continuare a remitenţelor.

"Presupun că în anul 2015 condiţiile pentru mediul de afaceri nu se vor schimba esenţial, la fel ca şi condiţiile privind investiţiile. Cu siguranţă, nu va avea loc nici un salt în domeniul realizării reformelor, care ar putea influenţa pozitiv asupra condiţiilor şi rezultatelor activităţii economice în acest an. Prin urmare, este foarte probabil ca procesul de creştere economică să fie stopat", a spus Elena Gorelova.

Potrivit ei, pentru ca acest lucru să nu se întîmple este nevoie de o politică eficientă, care ar debloca comerţul cu Rusia, ar susţine producătorii agricoli, ar stabiliza moneda naţională şi situaţia din sistemul bancar, ar lansa noi proiecte în domeniul producerii şi cel puţin vizual ar îmbunătăţi condiţiile de activitate pentru mediul de afaceri şi investitori.

Directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent "Expert-Grup" Dumitru Budianschi consideră că războiul din Ucraina va avea consecinţe grave asupra economiei Moldovei, din cauza recesiunii sigure din Ucraina şi foarte probabile din Rusia.

"De asemenea, războiul din ţara vecină are o influenţă negativă directă asupra mediului investiţional din Moldova. Investitorii percep Moldova ca o zonă nesigură, din cauza unei posibile expansiuni militare ruseşti şi în Moldova. Republica Moldova intră în 2015 cu o societate ca niciodată de divizată şi decepţionată, fără guvern şi fără buget", a spus expertul.

Potrivit lui, formarea unui guvern minoritar va menţine Moldova într-o situaţie instabilă, cu un pericol permanent al alegerilor anticipate.

"Prin urmare, nu putem să ne aşteptăm la efectuarea reformelor de care Moldova are mare nevoie. Totodată, întîrzierea aprobării bugetului va duce şi la pierderea sau amînarea finanţării unor proiecte din surse externe. De asemenea, instabilitatea politică va îndepărta investitorii de Moldova. Un alt factor important care poate influenţa negativ situaţia este încetinirea creşterii economice din UE", a precizat expertul.

În opinia lui Dumitru Budianschi, "doar un an bun agricol şi o «mobilitate» eficace a forţei de muncă ne poate spori şansele să evităm o creştere negativă în 2015".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?