X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

BCR Chișinău a explicat motivul pierderilor suportate în 2014

28 ian. 2015,, 11:45   Economie
4990 0
Foto: informatorulmoldovei.ro
Profitul operațional al Băncii Comerciale Romîne Chișinău a constituit 21,7 milioane de lei, în creștere cu 77,8 la sută față de anul precedent. Totodată, pierderea netă de 3,7 milioane lei a fost influențată exclusiv de decizia managementului băncii de creștere a provizioanelor calculate în scop prudențial, relatează NOI.md cu referire la un comunicat emis de BCR Chișinău.

În document se mai spune că principala realizare a BCR Chișinău în anul 2014 a fost creșterea profitului operațional pînă la 21,7 milioane de lei, cu 77,8% mai mult față de rezultatul obținut în anul 2013. Această creștere a devenit posibilă datorită concentrării eforturilor băncii de a îmbunătăți calitatea deservirii clienților și de a lărgi gama de produse și servicii oferite. Veniturile operaționale s-au majorat cu 11,0% față de anul precedent, iar cheltuielile generale și administrative ale băncii s-au redus cu 4,7% în rezultatul procesului de restructurare și eficientizare a costurilor, început încă în anul 2013.

În același timp, exclusiv în urma deciziei conducerii Băncii de creștere a provizioanelor, calculate în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară și cerințele prudențiale stricte aplicate în cadrul Grupului BCR/ Erste, BCR Chișinău a încheiat anul 2014 cu o pierdere netă de 3,7 milioane de lei. In acest context, rata de acoperire a creditelor neperformante din contul provizioanelor calculate conform standardelor internaționale de raportare financiară pentru creditele neperformante a crescut de la 17,5 % în anul 2013 la 37,5 % în anul 2014. Aceste măsuri au fost adoptate în conformitate cu politica de management al riscului de credit, ținînd cont de tendințele macroeconomice din țară, precum și de viziunea managementului băncii de a asigura o sustenabilitate durabilă a businessului, în vederea stabilirii unei protecții adecvate la eventualele riscuri.

„Pe parcursul anului 2014 performanța operațională a BCR Chișinău s-a îmbunătățit substanțial. În același timp, banca a înregistrat un rezultat net negativ, influenţat exclusiv de decizia prudențială a managementului băncii de a majora provizioanele de risc, avînd în vedere necesitatea asigurării unei sustenabilități durabile a businessului prin sporirea gradului de acoperire a creditelor neperformante din contul provizioanelor calculate. Această măsură a fost realizată în strictă concordanță cu standardele internaționale de raportare financiară, menite să reflecte situația financiară actuală și sa asigure un grad suficient de protecție. Fiind parte a Grupului BCR/ Erste, sîntem interesați de respectarea cerințelor prudențiale și transparenței în raportare. În anul 2014 BCR Chișinău a finalizat procesul de restructurare început în 2013, a sporit eficiența operațională, și-a consolidat portofoliul de clienți corporate și a întărit capacitățile comerciale necesare pentru activizarea activității comerciale. Pentru anul 2015 ne propunem să consolidăm în continuare pozițiile băncii pe segmentul de clienți corporate și să lărgim cooperarea cu angajații și partenerii acestora prin lărgirea gamei de soluții atît în domeniul creditării, cît și al tranzacționării bancare. Vom activiza activitățile comerciale pe segmentele țintă ale pieței. Prioritatea noastră strategică rămîne consolidarea parteneriatului cu clienții noștri internaționali și locali, fructificînd avantajele apartenenței noastre la grupul BCR/ Erste”, a declarat Juan Luis Martin Ortigosa, președinte executiv al BCR Chișinău.

Situația financiară a BCR Chișinău rămîne robustă. Principalii indicatori financiari s-au majorat. Activele totale ale Băncii la 31 decembrie 2014 au constituit 1078,2 milioane de lei, cu 9,8% mai mult decît la sfîrșitul anului 2013. Portofoliul de depozite atrase la 31 decembrie 2014 a constituit 513,9 milioane de lei, în creștere cu 4,8% față de sfîrșitul anului 2013. Capitalul total al băncii la 31 decembrie 2014 a constituit 383,5 milioane de lei, cu 33,6% mai mult decît la sfîrșitul anului 2013. Capitalul normativ total al BCR Chișinău la 31 decembrie 2014 a constituit 304,8 milioane de lei, în creștere cu 18,6% față de sfîrșitul anului 2013. Astfel, capitalizarea băncii rămîne ridicată și va absorbi cu uşurinţă măsurile de provizionare sporită şi va rămîne solidă pentru a susţine o creştere sănătoasă pe toate liniile de afaceri în anii următori.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?