X 

Economia de piață amenință... fertilitatea solului

27 ian. 2015,, 11:45   Economie
3509 1
Foto: vetert.ru
„Vom încerca să reglementăm suprafețele terenurilor destinate cultivării rapiței și florii soarelui prin subvenții. Nu putem folosi metode pur administrative în privința producătorilor agricoli, pentru că e vorba de o economie de piață”, a menționat ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, contactat de NOI.md.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică , în anul 2014, Moldova a sporit producția agricolă cu 8,2%. Această creștere a fost determinată și de sporirea cu 10,8% a producției de origine vegetală. Potrivit datelor statistice, cea mai mare creștere s-a înregistrat la producția de soia – cu 70,2% (111 mii de tone) și a rapiței – cu 59,4% (68 de mii de tone).

Cunoscătorii știu că rapița secătuiește solul. În perioada sovietică, în Moldova cultivarea acestei culturi tehnice era interzisă.

„O asemenea problemă există: floarea soarelui și rapița scad fertilitatea solului, însă noi nu putem așa, pur și simplu, să interzicem cultivarea acestor plante. În țările dezvoltate acest proces este reglementat prin suma subvențiilor sau mai exact, prin lipsa lor pentru aceste culturi. Noi vom alege aceeași cale. În acest caz ar avea un cuvînt greu de spus și Ministerul Mediului”, a explicat Bumacov.

De altă părere este preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

„Rapița înseamnă primii bani reali pentru producătorii de cereale: grîul se coace la sfîrșitul lunii iulie și banii pentru această cultură pot fi primiți în august, în timp ce semințele de rapiță pot fi vîndute deja în luna iunie. Este un factor important, cu toate că trebuie de recunoscut că rapița nu este cultura noastră, preferînd ierni mai calde decît la noi și lunile august și septembrie cu mai multe precipitații”, a menționat expertul.

Totodată, preşedintele „Uniagroprotect” consideră că în acest an producția de rapiță se va diminua brusc. Problema constă în faptul că în prezent rapița este cultivată pentru obținerea semințelor, și nu a masei verzi pentru hrana animalelor cornute mari. Semințele sînt vîndute în statele UE, unde din ele se produce motorină ecologică.

„Luna august din anul trecut a fost fără precipitații, iar iarna – fără zăpadă și geroasă, de aceea recolta va fi mică. În afară de aceasta, producția de rapiță la modul direct depinde de prețurile mondiale la... petrol, or, în cazul în care prețurile sînt mici (sub 90 de dolari SUA barilul), producția biocombustibilului este prea costisitoare”, a conchis Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?