Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Un conac din Vadul lui Vodă, uitat de lume şi lăsat în paragină

26 ian. 2015,, 09:00   Societate
10788 0

Foto: panoramio.com

Pereți fisurați, geamuri sparte și mult gunoi. Aşa arată una dintre comorile arhitecturale din ţara noastră. Este vorba despre Vila Sicard, din oraşul Vadul lui Vodă, care se află în gestiunea Direcției Educație Chișinău. Autoritățile locale nu au investit niciun leu în întreținerea monumentului de importanţă naţională.

Conacul a fost construit de Charles și Nathalie Sicard, nobili francezi care s-au stabilit cu traiul în Basarabia și au fondat primul muzeu, dar și prima bibliotecă de aici.

Vila se află pe teritoriul taberei pentru copii "Cireșarii", proprietate cumpărată în 2001 de către autoritățile capitalei. Unii oficiali nici nu ştiu ce comoară au în gestiune.

"Prima dată auzim că avem vilă pe teritoriul taberei, puteți să mergeți să vedeți că este un bloc ca și celelalte blocuri. Intră în programul nostru de dezvoltare spre reparație capitală, nu sîntem atît de bogați ca să facem lucrurile imediat. A fost o decizie a Consiliului local Vadul lui Vodă, dar ea este ilegală", a declarat șef Direcției Educație din sectorul centru, Ala Vîrlan.

În timp ce reprezentanții Direcției Educație Chişinău spun că decizia de a restaura vila trebuie să fie luată de către Consilierii municipali, primarul oraşului Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc, este revoltat că nu poate să amenajeze o zonă turistică din cauză că nu are drept de proprietate asupra conacului.

"Noi, administrația publică locală avem posibilitatea de a implica niște proiecte, de a aloca surse din bugetul local pentru a restabili monumentul istoric. Direcția nu a acceptat propunerea noastră, au spus că o să se ocupe pe curînd și întrebarea a fost uitată", a subliniat Iurii Onofriiciuc.

Pentru restaurarea monumentului sînt necesare cîteva milioane de lei,spun specialiştii.

"Ministerul Culturii ar putea să aloce fondurile necesare, însă, acest lucru trebuie de făcut în colaborare cu autoritățile locale și municipale. Autoritățile publice locale sînt responsabile de luarea la evidență a tuturor construcțiilor aflate pe teritoriul lor", a precizat Alexandru Nicolaescu, specialist la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Vila Sicard a fost construită la mijlocul secolului al XIX-lea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?