X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Barack Obama și Francois Hollande salută rolul jucat de regele saudit Abdallah în procesul de pace regional

23 ian. 2015,, 14:50   Externe
2737 0

Foto: firstnews.ru

Președintele american Barack Obama a adus un omagiu regelui Abdallah al Arabiei Saudite, decedat vineri la primele ore, apreciind că monarhul saudit a fost un ''prieten prețios și un lider sincer, care a luat decizii curajoase în procesul de pace din Orientul Mijlociu'', transmit AFP și Reuters.

''A fost mereu un lider sincer avînd curajul convingerilor sale și a crezut că parteneriatul dintre SUA și Arabia Saudită este forța stabilității și a securității în Orientul Mijlociu'', a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat de presă.

Abdallah a preluat puterea după decesul fratelui său Fahd, în 2005, dar de facto el a fost principalul factor de decizie la Riad în ultimele două decenii după ce Fahd suferise un atac cerebral. Sub conducerea lui Abdallah, Arabia Saudită a menținut relații strînse cu SUA, mai ales în perioada mandatului de președinte al lui George W. Bush.

La rîndul său, președintele francez François Hollande a salutat ''memoria unui om de stat ale cărui acțiuni au marcat profund istoria țării sale și a cărui viziune despre o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu este mai actuală ca niciodată''.

Regele Abdallah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a decedat la vîrsta de 91 de ani, iar noul rege al țării este fratele său Salman (79 de ani), a anunțat vineri la primele ore televiziunea de stat saudită.

Abdallah era spitalizat de pe 31 decembrie din cauza unei infecții pulmonare. El va fi înhumat vineri, după rugăciunea din cursul după-amiezii, potrivit comunicatului oficial al Palatului Regal de la Riad.

În ultimul timp, aparițiile publice ale lui Abdallah deveniseră tot mai rare, el fiind constant reprezentat de prințul moștenitor Salman, așa cum a fost cazul la ultimul summit al Consiliului de Cooperare al Golfului, găzduit de Qatar în luna decembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?