X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Bancher: Deprecierea leului este cauzată atît de factori obiectivi, cît şi de speculaţii şi panică

22 ian. 2015,, 16:15   Economie
4405 1
Foto: businessclass.md
Interviu acordat în exclusivitate agenţiei "Infotag" de către preşedintele Băncii Comerciale „Mobiasbancă Groupe Societe Generale”, Ridha Tekaia.

"Infotag": Domnule Tekaia, pe cît de justificată este deprecierea continuă a leului moldovenesc faţă de dolar şi euro? Speculaţiile şi/sau panica şi-au lăsat şi ele amprenta asupra acestui proces?)

Ridha Tekaia: Există cîte puţin din ambele. Orice tendinţă de depreciere are la bază factori obiectivi, care ulterior sînt amplificaţi de către speculaţii sau teamă, precum şi de zvonuri. Astăzi avem toate aceste ingrediente împreună, lucru care a şi cauzat această fluctuaţie majoră a cursului.

"I": În opinia Dvs., care sînt principalele trei cauze care au dus la devalorizarea semnificativă a leului în ultimele luni? Doar de la începutul anului curent, leul moldovenesc s-a devalorizat faţă de dolar cu 10%, iar faţă de euro – cu peste 3%.

R.T.: Există cîteva cauze. În primul rînd este vorba de situaţia geopolitică din regiune, în special criza din Ucraina şi Rusia, deprecierea rublei ruseşti şi scăderea preţului la petrol. În plus, scade volumul remitenţelor, iar la nivel local există factorul sezonier al cererii mai mari pentru resursele energetice. Totodată, incertitudinea politică încetineşte implementarea reformelor structurale. Contribuţia donatorilor externi este, de asemenea, în descreştere din această cauză.

Este foarte important ca în Republica Moldova să fie votat un nou guvern care să relanseze procesele economice aflate în regim standby în ultima perioadă. Noul guvern ar trebui să se bucure de sprijinul unei majorităţi reale în Parlament pentru a putea relansa reformele structurale care urmează a fi implementate în conformitate cu Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător RM-UE (DCFTA).

"I": Consideraţi că instituţiile statului ar trebui să adopte o politică mai liberală sau mai conservatoare în această situaţie?

R.T.: În asemenea situaţii, abordarea ar trebui să fie macroeconomică şi globală. Ţinînd cont de specificul economiei moldoveneşti, contextul internaţional nu trebuie trecut cu vederea. Noul guvern va avea de soluţionat o problemă complicată şi va trebui să utilizeze toate instrumentele posibile.

"I": Se spune că nu există rău fără bine. Există şi aspecte pozitive în deprecierea leului?

R.T.: Deprecierea valutei naţionale stimulează exporturile şi reduce importurile. La momentul actual, această situaţie are un impact pozitiv asupra puţinelor companii care desfăşoară activităţi de export. Acestea ar trebui să-şi îmbunătăţească calitatea produselor şi să se orienteze mai activ spre noi pieţe de desfacere. În paralel, consider că guvernul ar trebui să majoreze accizele la produsele de import care nu sînt de o importanţă vitală precum articolele de lux sau cele pentru care există echivalente pe piaţa locală. În acest fel va fi stimulat consumul produselor fabricate în Moldova.

"I": Se simte deja impactul deprecierii leului asupra numărului de credite acordate de Mobiasbancă? În ce valută preferă acum clienţii să ia credite?

R.T.: Este prea devreme să ne pronunţăm la acest subiect, deoarece abia recent ne-am întors din vacanţa lungă a sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori clienţii, în special companiile, iau credite în valuta în care îşi cîştigă veniturile. Din această cauză, majoritatea clienţilor nu ar trebui să fie afectaţi de deprecierea leului.

Drept măsură de protejare a consumatorilor, Guvernul ar putea interzice orice referire la valutele străine în toate contractele semnate între companiile din Moldova şi care se referă la bunurile din Moldova. Mă refer aici la contractele de arendă, tranzacţiile imobiliare, contractele de leasing. O asemenea decizie ar reduce spaţiul de manevră pentru diferite speculaţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?