X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Experţii salută iniţiativa desemnării unui procuror general străin, însă nu acum

22 ian. 2015,, 14:00   Politică
4645 2
Foto: ru.moldova24.net
Cerinţa Partidului Liberal privind desemnarea în funcţia de procuror general a unei persoane din străinătate este una binevenită, însă nu acum, în contextul negocierilor pentru formarea unei coaliţiei de guvernare şi alegerea organelor de conducere ale Parlamentului. De această părere este directorul Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc.

Solicitată de "Infotag", ea a menţionat că în actualele condiţii politice, desemnarea unui procuror general străin nu ar trebui să constituie un subiect de negociere pentru formarea coaliţiei de guvernare.

"Acest proces este unul foarte complicat, care presupune multe pregătiri, consultări şi semnări de documente cu partenerii europeni. Astfel de lucruri nu se decid peste noapte. În opinia mea, acum, cînd sîntem cu toţii în aşteptarea unui guvern şi parlament funcţional, consider că această solicitare nu este una oportună. Nu cred că este rezonabil să stopăm alegerea Guvernului şi a organelor de conducere ale Parlamentului de dragul acestei condiţii", spune expertul, care afirmă, că "acum acest pas ar fi unul radical".

În opinia Liliei Caraşciuc, desemnarea unui procuror general străin ar avea efecte benefice asupra întregului sistem de justiţie din ţară, cel puţin datorită faptului că "acesta nu ar avea atîtea relaţii formale şi informale cu persoane de rang înalt şi nu ar avea obligaţiuni private faţă de ei".

Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a declarat că reformarea organelor de drept este sigura soluţie pentru integrarea europeană a ţării.

"Mihai Ghimpu şi-a stabilit corect tactica din acest punct de vedere. Fără o misiune străină nimic nu va fi posibil de realizat în Republica Moldova. Eu, în locul liderului PL, aş ceda şi funcţii guvernamentale doar pentru ca în ţară să vină o misiune străină, inclusiv un procuror general. Acest blocaj este unul necesar, care dă ţării singura perspectivă viabilă de dezvoltare", a spus Mocanu.

În acelaşi timp, liderul Mişcării consideră că Vlad Plahotniuc (prim-vicepreşedintele PDM - "I") nu va ceda funcţia de procuror general.

"Acest lucru poate duce la destabilizarea situaţiei, la revoltă în societate şi la alegeri parlamentare anticipate", a precizat Mocanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?