X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lupu îi răspunde lui Ghimpu

22 ian. 2015,, 11:44   Politică
10663 19

Foto : noi.md

După ce ieri Mihai Ghimpu a acuzat Partidul Democrat de faptul că blochează procesul de negocieri, astăzi liderul democraților, Marian Lupu, a dezvăluit unde exact au apărut neînțelegerile dintre cele două formațiuni. Politicianul a explicat, în cadrul unui briefing, că toate propunerile înaintate la ultima rundă de tratative au fost acceptate de liberal-democrați și respinse categoric de liberali, notează NOI.md.

Printre condițiile formulate de PD se numără nepartajarea politică a funcției de șef al statului, depolitizarea instituțiilor de drept, repartizarea funcției de premier PLDM-ului și de spicher – PD-ului. Potrivit lui Lupu, faptul că liberalii au respins o parte din aceste propuneri denotă că mai rîvnesc postul de președinte, deși au declarat public de nenumărate ori că nu-și doresc acest lucru.

Marian Lupu a recunoscut că PD a avut obiecții la capitolul partajarea ministerelor. Astfel, în timp ce democrații le-au propus liberalilor să preia conducerea Ministerului Agriculturii, Ministerului Justiției și celui al Muncii, cei din urmă și-au dorit patru ministere deținute înainte de a fi debarcați de la guvernare. În schimb, PD s-a opus ideii ca liberalii să preia conducerea Ministerului Transporturilor.

„Situația pentru noi este clară, nu se dorește din partea PL asumări de responsabilități concrete, toate alte ministre sînt mai puțin ponderate pentru promovarea reformelor. Noi considerăm că unica soluție pentru a depăși această perioadă de negocieri, de aproape două luni, care nu a adus niciun rezultat, și trebuie să fie încheiată este o alianță PD-PLDM. Guvernarea poate și trebuie să fie constituită în baza unei alianțe între PD și PLDM, această cale nu mai are alternativă. Există o singură alternativă nedorită nici de partide, nici de cetățeni – alegerile anticipate”, a remarcat Lupu.

Anterior, liderul PL declara că blocajul din cadrul negocierilor e pe seama democraților. În opinia lui, continuarea și aprofundarea reformelor nu este în interesul PD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?