Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Usatîi: Prin majorarea prețurilor la medicamente am deblocat importul lor (VIDEO)

21 ian. 2015,, 11:10   Societate
3534 1
Foto: noi.md
Recent Ministerul Sănătății a emis Ordinul cu privire la înregistrarea preţurilor de producător la medicamente. După cum a explicat ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi, potrivit hotărîrii Guvernului (aprobată încă în anul 2010), dacă cursul de schimb al valutei naționale se modifică cu peste 5 la sută, Ministerul Sănătății este obligat să reglementeze prețurile în conformitate cu condițiile reale, relatează NOI.md.

În luna februarie a anului trecut, cînd s-a înregistrat trendul descendent al leului, Ministerul a discutat situația creată cu furnizorii de medicamente și a convenit cu ei să folosească rezervele de medicamente acumulate pînă atunci, pînă la termenul maxim posibil – ianuarie 2015. Aprobarea noilor prețuri va debloca importul de medicamente în Moldova, care a fost nefavorabil în condițiile create, a menționat ministrul. Potrivit lui, acum companiile importatoare vor aduce preparatele medicale și vidul creat în acest mediu va dispărea. Penuria de numeroase medicamente s-a înregistrat nu numai în spitale, ci și la farmacii.

În opinia ministrului, în afară de aceasta, în unele spitale există un alt „obicei cronic” – de la începutul anului ei nu pot încheia contracte cu furnizori din cauza unor dificultăți în desfășurarea licitațiilor publice pentru achiziția de medicamente. „Sînt convins că legislația va ține cont de toate aceste probleme și perfectarea contractelor cu furnizori va fi efectuată în luna noiembrie a anului precedent. Datorită acestui fapt, vor fi asigurate livrările neîntrerupte de medicamente în instituțiile medicale”, a relatat ministrul.

Potrivit lui, cei care (avînd o poliță de asigurare medicală și dreptul la medicamente compensate) în timpul tratamentului au fost nevoiți să procure medicamente din cauza lipsei acestora la spitale, au dreptul la recuperarea banilor cheltuiți. Pentru aceasta trebuie de prezentat directorilor de spitale bonurile de casă de la farmacii. Ministrul a menționat că spitalele dispun de mijloace suficiente pentru achiziția medicamentelor.

Reamintim că lista medicamentelor cu prețurile noi ale producătorilor este inclusă în Catalogul naţional de preţuri de producător la medicamente pentru un an calendaristic. De asemenea, recalcularea prețurilor la medicamentele generice (echivalente mai ieftine ale medicamentelor originale) se face după înregistrarea prețurilor la medicamentele originale, ceea ce la fel se reflectă în acest Catalog.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?