X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Toaletele ecologice, tot mai solicitate la școlile de la sate unde nu există sistem de canalizare

21 ian. 2015,, 13:30   Societate
3464 0

Foto: publika.md

Tot mai multe toalete ecologice în şcolile din Moldova. Acestea sunt o alternativă pentru localităţile rurale care nu au sisteme de canalizare.

Fundaţia care finanţează proiectele de construcţie a toaletelor ecologice are tot mai multe solicitări din partea autorităţilor locale şi administraţiilor instituţiilor de învăţământ.

Gimnaziul din satul Cioreşti, raionul Nisporeni, are o toaletă ecologică din anul 2012. Aceasta reprezintă un sistem de separare a urinei şi a maselor fecale, care sunt depozitate în recipiente diferite. În loc de apă, elevii folosesc ţărână şi rumeguş. Ei se bucură că nu mai sunt nevoiţi să meargă afară:

"Avem şi lavoare, săpun lichid, hârtie igienică."

"Cu toaleta de afară nu putem s-o comparăm. Aceasta este o toaletă igienică, cu săpun lichid, hârtie igienică, uscătoare electrice."

Elevii spun că aveau nevoie de o toaletă nouă:

"Toaleta de afară nu puteam să o folosim deoarece pereţii se dărâmau."

"În faţă avem toaleta veche a gimnaziului care după cum v-am spus a fost construită de când a fost deschisă şcoala în 1978. Sigur că ea se află acuma într-o stare deplorabilă şi este pregătită pentru a fi demolată", a spus directorul Gimnaziului "Valeriu Dumbravă" din satul Cioreşti, Svetlana Crâșmaru.

În peste 50 de şcoli din ţară există deja astfel de toalete. Construcţia uneia costă jumătate de milion de lei. Autorităţile locale trebuie să contribuie cu 40 la sută din această sumă.

"Alternativa clasică este cu spălare de apă, dar pentru acest lucru am nevoie de apă şi canalizare şi un sistem de tratare şi asta e foarte greu de găsit într-un sat", a declarat coordonatorul Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova, Jonathan Hecke.

Cazul şcolii din Cioreşti este unul fericit. Toaletele multor instituţii de învăţământ se află în continuare în curţi şi sunt într-o stare deplorabilă.

Astfel arată toaleta gimnaziului din Ghidighici, o suburbie a capitalei. Aici nu sunt lavoare, nici cabine, iar mirosul este insuportabil.

"Pe sală avem unde ne spălăm mâinile. Un lavoar? Da şi acolo ni le spălăm."

"Iarna-i frig să venim afară."

"Nu-mi place această toaletă fiindcă iarna este incomod pentru noi să ieşim afară în frig şi nu-i atât de frumoasă."

În câteva luni, încă cinci şcoli din Găgăuzia vor avea toalete ecologice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?