X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Procesatorii de lapte propun ca achizițiile de stat să fie limitate la mărfurile autohtone

21 ian. 2015,, 09:00   Economie
3507 0

Foto: noi.md

„Deja peste cîțiva ani nu vom mai fi în stare să limităm importul de produse lactate. De altfel, și acum vedem că rafturile din magazinele noastre sînt pline de iaurturi, brînzeturi și alte produse de import ambalate frumos, dar de o calitate destul de dubioasă, cu conținut de grăsimi vegetale și alte adaosuri. Aceste produse de obicei au un termen de valabilitate destul de extins, iar acest fapt deja ar trebui să fie un semnal pentru consumatorii noștri: chiar dacă nu sînt absolut periculoase, oricum, mai bine gîndește-te și cumpără produse autohtone”, a declarat pentru NOI.md directorul întreprinderii procesatoare de lapte „SANA” (Comrat), Maria Acbaș.

Potrivit interlocutoarei, „ambalajul nostru neatrăgător deloc nu contribuie la sporirea competitivității produselor lactate autohtone. „Nu-i nimic, vom ajunge și la ambalaj, deocamdată, însă este necesar de asigurat calitatea produsului, iar pentru aceasta e nevoie de bani, de mulți bani. Statul deocamdată nu prea este preocupat de această problemă”, a menționat Maria Acbaș.

„Da, statul ne subvenționează 30% din cheltuieli pentru procurarea utilajului, însă ar fi bine ca aceste cheltuieli să fie achitate nu în luna martie, ci atunci cînd ni s-a promis, în lunile septembrie-octombrie din anul precedent. În caz contrar, dobînzile la credite, mai ales în condițiile deprecierii monedei naționale, anihilează nu doar acest ajutor, dar și scumpesc semnificativ utilajul și animalele de prăsilă de import”, a precizat antreprenoarea.

„Producătorii locali ar putea fi susținuți și prin intermediul sistemului achizițiilor de stat pentru necesitățile organizațiilor finanțate de la buget. Consider că ar trebui de anulat prevederea care admite o diferență de doar 10% între prețul mărfurilor moldovenești și celor de import. Cumpărarea produselor de import trebuie permisă doar în cazul în care lipsesc produsele autohtone respective. Astfel, nu doar vom spori volumul vînzărilor mărfurilor autohtone, ci și vom majora veniturile la bugetul de stat”, a subliniat Maria Acbaș.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?