Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Televiziunea digitală mai aşteaptă

20 ian. 2015,, 15:45   Societate
5084 0
Foto: boxfon.ru
Au rămas 5 luni până când ar trebui să se producă revoluţia în televiziunea moldovenească, respectiv până la lansarea oficială a televiziunii digitale, însă legea care să o permită nici măcar nu există. Totul, pentru că se întârzie cu semnarea programului de tranziţie la televiziunea digitală, explică Ministerul Tehnologiilor Informaţiei.

Vestea că în vara lui 2015, fiecare moldovean, că e de la oraş sau sat va avea televizune de cea mai înaltă calitate s-a răspândit repede. Conform deciziilor Conferinţei Regionale de Radiocomunicaţii şi Acordului regional Geneva 2006, televiziunea analogică terestră va fi înlocuită cu cea digitală până pe 17 iunie 2015, responsabilitate asumată de Republica Moldova şi alte 103 ţări. Baza legislativă însă, deocamdată, nu există.

Petru Mura, şef, direcţia executivă reglementări, ANRCETI: «În prezent, pe etapa finală, se află aprobarea programului strategic de tranziţie a televiziunii analogice terestre la cea digitală, doar în planul de acţiuni ca anexă la planul strategic respectiv de tranziţie, Agenţia are atribuţii de a elabora rapid baza normativă de reglementare».

Dinu Ciocan, preşedinte, Consiliul Coordonator al Audiovizualului: «Sunt probleme, noi la moment aşteptăm să fie aprobată strategia de tranziţie a televiziunii analogice terestre, trebuie să fie aprobată de Guvern şi ceea ce ne priveşte pe noi nemijlocit modificările respective la Codul Audiovizualului. Câte multiplexe vor fi, care vor fi posibilitatea, pentru câte canale la nivel naţional, la nivel local, acum în licenţe sunt indicate nemijlocit frecvenţele pe care activează aceşti radiodifuzori, dar acolo vor fi indicate respectiv multiplexul pe care va activa radiodifuzorul».

Viceministrul Tehnologiei Informaţiei, Dumitru Parfentiev spune că baza normativă întârzie, deoarece programul de tranziţie la televiziunea digitală transmis Executivului încă în septembrie nu a fost semnată. Tehnic însă, suntem gata pentru tranziţie, mai susţine Parfentiev.

Dumitru Parfentiev, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor: «De câţiva ani, întreprinderea de stat Radiocomunicaţii testează televiziunea digitală în Chişinău şi suburbiile Chişinăului, avem peste 15 programe TV disponibile în calitate digitală bună în raza Chişinău. Acest program a fost aprobat la şedinţele Guvernului de principiu, după definitivare, a fost transmis către semnare domnului prim-ministru, la moment el nu este semnat. Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în baza modificărilor în Codul audiovizualului, va emite lcienţe pentru fiecare poziţie în multiplex, această modificare a fost deja votată şi aprobată de Guvern şi transmisă în Parlament pentru examinare şi aprobare, la moment se află în Parlament».

Aşadar, programul televiziune digitală terestră prevede construirea a 3 reţele multiplexe cu acoperire naţională. Pe fiecare multiplex, vor fi stocate câte 15 posturi TV. Multiplexele, proprietate a statului, se vor oferi spre gestiune persoanelor juridice în baza unui concurs. Televizoarele noi permit recepţionarea semnalului digital, însă telespectatorii cu televizoare analogice vor trebui să conecteze un dispozitiv suplimentar - convertorul semnalului digital. Preţul acestuia este de cel puţin 50 de dolari. De la bugetul public se vor aloca 100 milioane de lei pentru asigurarea familiilor din păturile social vulenrabile cu unul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?