X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Experți: Tergiversarea formării coaliţiei de guvernare afectează Moldova

20 ian. 2015,, 12:15   Politică
3833 1
Foto: basarabia.md
„Tergiversarea formării coaliţiei de guvernare în Republica Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 influenţează procesele integraţioniste ale ţării şi creează un sentiment de neîncredere în rîndul oficialilor europeni în ceea ce priveşte capacitatea oficialilor moldoveni de a-şi îndeplini obligaţiunile asumate”, consideră expertul IDIS "Viitorul", Cornel Ciurea.

Solicitat de agenția "Infotag", expertul a menţionat că acest sentiment de neîncredere ar putea fi anulat doar dacă viitoarea alianţă va rămîne una proeuropeană şi va include politicieni decişi să continue parcursul european al ţării.

"O coaliţie cu comuniştii nu poate fi considerată o coaliţie antieuropeană. Evident, europenii ar fi prefera ca aceasta să fie formată cu participarea liberalilor, dar să aibă şi susţinerea PCRM. Scoaterea liberalilor din arcul guvernamental ar putea influenţa negativ atitudinea oficialilor proeuropeni faţă de Moldova", consideră Ciurea.

În opinia analistului politic Anatol Ţăranu, "tergiversarea creării coaliţiei de guvernare nu grăbeşte şi nu facilitează procesul de integrare europeană a ţării".

"Pe cît de mult se va tărăgăna formarea unei coaliţii funcţionale, cu atît mai mult procesul de apropiere de UE va fi îngreunat", afirmă Ţăranu.

Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, a menţionat că nu percepe Acordul de asociere cu UE drept un document care asigură integrarea europeană a ţării, ci unul care este menit să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea ţării.

"De fapt, acum nu este vorba doar de tergiversarea creării coaliţiei de guvernare. După ratificarea Acordului de asociere, Parlamentul Republicii Moldova a murit, motiv pentru care Guvernul a mers pe calea asumării responsabilităţii pentru a astupa golurile create. Guvernarea precedentă a lăsat o serie de restanţe la capitolul reformării statului. Nu degeaba se spune că reforma în justiţie este compromisă, iar UE renunţă la o parte din banii promişi pentru reformarea acestui sector", a spus expertul.

În opinia lui, lipsa unei coaliţii de guvernare la aproape două luni de la alegeri, demonstrează că în interiorul procesului de negocieri se ascund interese care nu sînt prezentate opiniei publice, dar care au devenit insurmontabile pentru părţile implicate în negocieri.

"Rămîne să vedem care va fi limita neruşinării politicienilor noştri, în special a celor care se declară proeuropeni", a spus Oazu Nanoi.

Luni, la Bruxelles urma să se întrunească şedinţa Consiliului de asociere Republica Moldova-UE, care însă a fost amînată din lipsa unei coaliţii guvernamentale la Chişinău. În cadrul reuniunii urma să fie discutat nivelul de implementare a Acordului de asociere, priorităţile pe anul curent, inclusiv cooperarea cu Uniunea Europeană în cadrul Parteneriatului Estic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?