X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ucraina trimite tancuri pe aeroportul din Donețk, manifestație pentru victorie la Kiev

19 ian. 2015,, 08:15   Externe
16557 57

Foto: nr2.ru

Kievul a anunțat duminică respingerea, cu ajutorul tancurilor, a unei ofensive a rebelilor proruși pe aeroportul din Donețk, în estul separatist al Ucrainei, în timp ce mii de persoane au manifestat în capitala ucraineană pentru victoria asupra insurgenților.

Armata ucraineană a dat asigurări că a pus capăt, sîmbătă seara, puternicei ofensive lansate de două zile de separatiști pe aeroportul din Donețk, punct strategic pentru ambele părți implicate în conflict.

Cu ajutorul a cel puțin 10 tancuri, armata a creat un coridor către aeroport pentru a permite sosirea de întăriri și evacuarea victimelor.

'Militarii noștri au reușit să curețe, aproape în întregime, incinta aeroportului', a declarat purtătorul de cuvînt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko, citat de AFP. El a susținut că trupele ucrainene nu au trecut linia frontului stabilită prin acordurile de pace de la Minsk, afirmînd că această operațiune 'nu este o încălcare a armistițiului' instituit în decembrie.

Potrivit jurnaliștilor AFP, pe tot parcursul nopții de sîmbătă spre duminică au fost auzite tiruri de artilerie pînă în centrul orașului Donețk, acestea intensificîndu-se în cursul dimineții. O parte din mijloacele de transport public au încetat să mai circule, iar magazinele au fost închise.

Luptele au făcut în ultimele 24 de ore trei morți și 31 de răniți în rîndul militarilor, a indicat armata ucraineană. Un al patrulea soldat a fost ucis într-o altă zonă de conflict. În același interval de timp, cel puțin cinci civili, între care doi copii, au fost uciși în timpul bombardamentelor în regiunea Donețk, potrivit autorităților rebele.

În cursul dimineții, 'soldații ucraineni au început să ne bombardeze. Oamenii s-au refugiat în adăposturi. Numeroase mașini au ars. Nu mi-a mai fost așa de frică din august', a mărturisit Svetlana Savenko, medic de profesie.

'Toată noaptea, obuzele au zburat pe deasupra casei noastre. Artileria rebelă a tras dintr-un cartier rezidențial către aeroport', a relatat o altă locuitoare din Donețk.

La Kiev și în alte mari orașe ale Ucrainei, mii de ucraineni s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor conflictului din estul țării care a făcut pînă acum peste 4.800 de morți.

În capitala ucraineană a avut loc un marș în centrul orașului, după care manifestanții s-au adunat în Piața Independenței, locul simbol al manifestațiilor proeuropene care au dus la înlăturarea, în februarie anul trecut, a președintelui Viktor Ianukovici.

Președintele Petro Poroșenko și premierul Arseni Iațeniuk au participat la această acțiune, alături de alți demnitari și reprezentanți ai Bisericii greco-catolice și ai bisericilor disidente aflate în conflict cu Patriarhia rusă.

'Vom învinge. Va fi pace în Ucraina. Ocupantul va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean', a lansat în fața mulțimii președintele Poroșenko. El a făcut aluzie la Rusia, țară acuzată de Kiev și Occident de înarmarea rebelilor și de trimiterea de trupe în Ucraina, acuzații pe care Moscova le dezminte de fiecare dată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?