Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lupu, Ghimpu și Filat nu s-au înțeles nici de această dată

17 ian. 2015,, 14:55   Politică
8371 12

Foto: totul.md

O nouă rundă de negocieri între liderii PL, PD, PLDM, Mihai Ghimpu, Marian Lupu și Vlad Filat a eșuat. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de cei trei politicieni, după discuțiile desfășurat astăzi la sediul PLDM, notează NOI.md.

Potrivit liderului liberalilor, întrevederea de astăzi nu s-a soldat cu niciun rezultat, întrucît, în opinia lui Ghimpu, este evident că PD și PLDM ar fi convenit asupra formării unei coaliții cu PCRM.

„Cred că e clar pentru toată lumea că negocierile s-ar fi terminat demult între noi dacă era dorință de a fi o alianță, alegerea s-a făcut, ei au posibilitatea să aleagă, fie cu PL, fie cu PCRM și au ales, părerea mea, se vede cu ochiul liber, comuniștii. Argumentul lor că discută cu opoziția este fals, pentru că opoziția este atunci cînd este formată majoritatea parlamentară. Este majoritate la noi? Nu este. Deci înseamnă că majoritatea parlamentară este dincolo, nu cu noi”, a menționat Ghimpu.

La rîndul său, președintele PD, Marian Lupu, a menționat că partidele parlamentare mai au la dispoziție două zile pentru discuții și negocieri, în vederea stabilizării situației politice. Potrivit lui Lupu, dacă în acest răstimp, liberalii nu-și vor schimba poziția vizavi de negocieri, democrații și liberal-democrații vor abandona dialogul cu aceștia.

„Nu pot să constat o mișcare a situației din loc, sîntem pe aceeași fază, progrese zero. Din punctul nostru de vedere, mingea este pe terenul colegilor de la PL. Toate săptămînile astea am venit cu propuneri, pe hîrtie, poziții separate și poziții consolidate, toate aceste propuneri nu au fost acceptate de PL. Mă refer la structura guvernării, funcții, și asta în condițiile în care funcția de președinte nu se partajează. La toată solicitările noastre, categoric nu propun nimic. Se dorește mai degrabă o mișcare unilaterală din partea colegilor de la PL”, a spus Lupu.

De cealaltă parte, liderul PLDM, Vlad Filat, a precizat că nu e cazul ca cele trei formațiuni să se condiționeze reciproc și să-și înainteze termene. Totodată, acesta le-a sugerat liberalilor să se abțină de la acuzații. Politicianul a făcut și unele precizări legate de o eventuală coaliție PD-PLDM-PCRM.

„Noi cu PCRM nu putem fi nici în coaliție, nici în alianță. În Parlament vom vota solidar cu toți deputații, atunci cînd vor fi puse la vot probleme de interes național”, a spus Filat.

„Colegii din PL, în afară de acuzații, declarații tari și speculative, să contribuie la identificarea unui compromis. PL are pîrghiile necesare ca să vină cu o ofertă clară asupra pretențiilor înaintate. Solicitările PL-ului nu au acoperire din modelele europene”, a mai adăugat Filat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?