Financial Times: Putin poate declansa un razboi in Balcani

17 ian. 2015,, 02:00   Război în Ucraina
10608 62

Foto: etoday.ru

Zona Balcanilor poate deveni alta arena pentru jocurile politice ale presedintelui Vladimir Putin, este de parere analistul bulgar Ivan Krastev. Intr-un articol publicat in Financial TImes, el atrage atentia cititorilor asupra declaratiei cancelarului german, Angela Merkel, potriva careia "Rusia incearca prin diferite mijloace sa sporeasca dependenta de Moscova a unor tari din Balcani".Analistul bulgar considera ca afirmatia cancelarului Merkel trebuie privita cu toata seriozitatea si schiteaza cateva posibile variante a evolutiei unei crize in regiune declansata de eforturile Kremlinului.

"Moscova poate lasa in pace estul Ucrainei, in tentativa de refacere a relatiilor sale cu Occidentul. Sau isi poate spori presiunile asupra liderilor Europei, in incercarea de a dezbina continentul", estimeaza Krastev in Financial Times. In opinia lui, Kremlinul nu mai are, practic, spatiu de manevra: o noua interventie in Ucraina risca sa atraga proteste din partea Kazahstanului si Belarusului, membre ale Uniunii Eurasiatice. De aceea, Rusia va continua sa destabilizeze situatia in zona aflate in afara teritoriului fostei URSS.

Analistul bulgar crede ca, dupa toate probabilitatile, atentia lui Putin se va indrepta asupra Balcanilor, unde mediul de afaceri are stranse legaturi cu Rusia. In cazul in care marile companii rusesti isi vor retrage banii depusi in bancile tarilor din Balcani, economia regiunii se va prabusi. In plus, Balcanii depind in mare masura de resursele energetice furnizate de Moscova, iar orice perturbare a livrarilor va destabiliza definitiv situatia din peninsula, apreciaza analistul bulgar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?