Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Opinia unui expert despre perspectivele sumbre ale exportului moldovenesc

17 ian. 2015,, 09:00   Economie
6702 0
Foto: noi.md
„Dacă în timpul apropiat noul guvern nu va reuși să restabilească condițiile anterioare de export fără achitarea taxelor vamale în Rusia, atunci, pentru Moldova se întrevede o perspectivă deloc îmbucurătoare: să producă doar mărfuri care pot concura pe piața europeană. În mare parte, este vorba despre producția în sistem lohn, culturile cerealiere și tehnice”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Interlocutorul a propus să uităm de eșecul total al promisiunilor autorităților și iluziile privind cucerirea piețelor europene cu cele 500 de milioane de consumatori, ci să încercăm să clarificăm de ce acest lucru este imposibil și care sînt perspectivele noastre.

„Vorbind despre potențialele perspective de export în UE ale producătorilor moldoveni, în calitate de exemplu care permite să estimăm posibilitățile pe care le avem acum, este suficient să ne uităm la prețurile din perioada Revelionului din piețele angro din Polonia, care nu este tocmai cea mai avansată țară. Totodată, trebuie de avut în vedere că această producție a fost crescută, sortată și ambalată după standarde europene, despre care în Moldova deocamdată mai mult se vorbește decît se face”, a continuat economistul.

„Prețul maximal la sfeclă a constituit 0,12 euro/kg, la ceapă – 0,13 euro/kg, la varză - 0,10 euro/kg, la morcov – 0,13 euro/kg, la pătrunjel – 0,35 euro/kg, la cartofi – 0,06 euro/kg. Dintre fructe cele mai scumpe au fost soiul de pere „Conference” (0,46 euro/kg) și soiul de mere „Gala” (0,26 euro/kg). Prețul maximal la cunoscutele soiuri de mere „Golden Delicious” și „Idared” a constituit 0,21 euro/kg și, respectiv, 0,10 euro/kg. Iar acum înmulțiți aceste cifre la 20, vedeți care sînt prețurile în lei, comparați-le cu prețurile noastre de pe piață și decideți: putem sau nu putem fi prezenți pe piețele europene”, a propus Mihail Poisic.

Expertul este ferm convins că producția animalieră moldovenească în următorii zece ani în genere nu are perspective de export. Deocamdată, importul masiv de producție animalieră din UE este constrîns de taxele înalte, dar și așa el crește cu ritmuri rapide. Astfel, în 10 luni ale anului 2014, Moldova a importat produse lactate în valoare de 14,4 milioane de dolari SUA (+30,9% față de aceeași perioadă a anului 2013). Importul cărnii de pasăre a constituit 3,6 mii de tone (+10,5%) la prețul de 0,87 dolari/kg (circa 17,4 lei/kg).

Economistul consideră că la așa prețuri nu doar exportul este ireal, dar și producătorii naționali sînt sortiți falimentului, după ce peste cîțiva ani vor fi anulate toate taxele vamale. „Totodată, despre exportul în Occident a materialului săditor și reproductiv trebuie de uitat în genere. Astfel, pentru Moldova se întrevede doar perspectiva de a produce doar mărfurile care pot concura pe piața europeană. În mare parte, este vorba despre producția în lohn, culturile cerealiere și tehnice. Dar nici în cazul acestei producții lucrurile nu stau tocmai bine. Furnizorii de materie primă sînt într-un proces continuu de căutare a forței de muncă mai ieftine și a cheltuielilor mai mici de producție. Ținînd cont de aceasta, o concurență serioasă pentru producătorii noștri sînt statele din Asia de Sud-Est. Cît privește producția agricolă, o eficiență înaltă a recoltelor de cerealiere și culturi tehnice se atinge la întreprinderile cu terenuri agricole de peste 2000 ha. În Moldova însă avem 903 mii de gospodării care dispun în medie de terenuri agricole cu suprafața de 2,5 ha.

„Astfel, urmează să formăm cîte un proprietar din fiecare mie de producători agricoli, iar aceasta pare deja un genocid al propriului popor, or, 58% din populație locuiește la țară și pentru mulți oameni producția agricolă este sursa principală de venit. Din cele expuse mai sus concluzia este una: este necesar de restabilit relațiile comerciale cu partenerul nostru vechi de bază – Rusia”, a conchis Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?