X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Nicula: Pentru noi ar fi mult mai convenabil să cumpărăm lînă în Moldova

16 ian. 2015,, 09:30   Business
10081 2
Foto: businessclass.md
„Este vorba despre bazele elementare ale oricărei afaceri: înainte de a lansa o activitate economică trebuie de studiat experiența acumulată, de estimat riscurile, de corelat investițiile necesare cu posibilitățile disponibile și de muncit mult. Și nu trebuie să te vaieți la orice dificultate apărută. Toți pot avea probleme, numai că unii doar vorbesc, iar alții strîng din dinți și le rezolvă”. Astfel a comentat pentru NOI.md șeful grupului de companii „Acvila”, directorul general al fabricii „Covoare-Ungheni”, Nicolas Nicula plîngerile crescătorilor de oi din Moldova privind problemele cu care se confruntă ramura.

Printre acestea, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Moldova, Pintilie Bulgaru, a numit lipsa cererii la lîna de oi .

„Fiecare vînzător este obligat să aibă grijă de calitatea producției lui. Este valabil și pentru lîna propusă nou de crescătorii locali de oi. În primul rînd, avem nevoie de lînă de o lungime mai mare. Tundeți oile cu două luni mai tîrziu și lîna va corespunde cerințelor noastre. Însă din motive greu de înțeles, pe parcursul a mai mulți ani, crescătorii de ovine ne ignoră sugestiile. Care este sensul să plătești 15 lei pentru tunsul fiecărui animal, pentru ca apoi să arunci lîna?! Nu înțeleg”, a spus antreprenorul.

Nicolas Nicula a precizat că lîna oilor autohtone abundă în spini. „Sînteți de acord să cumpărați un covor cu spini?! Există mașini care îndepărtează spinii în procesul de prelucrare, însă acestea distrug fibrele. Poate că ar trebui de bătut capul de starea în care se află pășunile, de nimicit aceste buruiene, nu doar de fugărit turma de oi prin rîpi?!”.
„În Moldova predomină oile cu lîna de culoare închisă. Cum să o vopsești în caz de necesitate?! Poate ar trebui de adus animale de prăsilă de rase de perspectivă, or, lumea e plină de ele, pentru ca lîna, laptele și carnea ovinelor să corespundă celor mai înalte cerințe. Noi procurăm anual pentru producția noastră pînă la 1000 de tone de lînă din Noua Zeelandă, Anglia, Germania, România. Pentru noi ar fi mult ieftinn, adică mai convenabil, să cumpărăm materie primă aici, în țară. Noi le-am propune fermierilor un preț convenabil, pentru că noi nu sîntem clienți de moment și sîntem interesați de dezvoltarea bazei de materie primă. Însă...”, a strîns din umeri antreprenorul.

„Vor spune că nu sînt bani. Bine, rezolvați barem problema cu lungimea lînii și spinii, și atunci vom cumpăra lîna de la voi. La urma urmei, noi fabricăm covoare de culori întunecate. Dar nici asta nu vor să facă. Am disctat aceste probleme cu crescătorii de ovine acum 7-8 ani, însă de atunci nu s-a schimbat nimic. În acest caz nu trebuie să dai vina pe alții, dacă singur nu dorești să muncești”, a conchis Nicula.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?