Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: Liberalizarea importului de zahăr ar putea distruge ramura sfeclei de zahăr din Moldova

15 ian. 2015,, 13:15   Economie
3597 1
Foto: noi.md
După cerinţele marilor consumatori industriali de zahăr de a modifica regulile de importare în Moldova a "materiei prime dulci", deschizînd piaţa de import, se ascund scheme de distrugere a întregului complex al sfeclei de zahăr, consideră preşedintele Uniunii Asociațiilor Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Contactat de agenţia "Infotag", el a spus că "tendinţa de liberalizare a pieţei va duce la importarea în masă a zahărului din trestie şi Guvernul nu va cîştiga nimic din aceasta".

"Foarte ciudat sună cerinţele marilor consumatori, nemulţumiţi de preţul înalt la zahărul autohton. În prezent preţul angro la zahăr este de 7,8 lei/kg, ceea ce este cu 2,5 lei mai puţin comparativ cu primăvara anului 2013. Pentru marii consumatori, cum sînt fabricile de conserve şi cofetăriile, preţul este şi mai mic. Atunci care este problema? Producătorii fac tot posibilul pentru a le face pe plac", s-a indignat Slusari.

Potrivit lui, "este inadmisibil ca de dragul a 3-4 consumatori mari să se prăbuşească întreg complexul sfeclei de zahăr din Moldova".

"Cuiva îi este avantajoasă importarea în masă a zahărului ieftin, a cărui calitate lasă de dorit, deoarece deseori este de origine dubioasă. Ţările europene îşi protejează producătorii, însă la noi totul este invers. Importul de zahăr din trestie nu va permite ramurii sfeclei de zahăr să se dezvolte", a spus Slusari.

El este de părere că "noul guvern trebuie să protejeze interesele tuturor părţilor, păstrînd actuala stare de lucruri".

"În cazul în care guvernarea va satisface cerinţele consumatorilor, acest fapt poate duce la pierderea a mii de locuri de muncă. În principal este vorba despre oameni din mediul rural, care vor fi nevoiţi să-şi găsească un loc de muncă peste hotare. Atunci care este avantajul statului?", s-a întrebat şeful UniAgroProtect.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a relatat că săptămîna viitoare urmează să înceapă negocierile dintre marii consumatori şi producătorii de zahăr.

"În ţară se observă o reducere a preţurilor la zahăr. Posibil, acest fapt va simplifica negocierile. Părţile deja şi-au prezentat propunerile la Guvern şi în prezent acestea sînt examinate. Sperăm că vom reuşi să ajungem la un compromis, iar guvernarea va continua să protejeze atît interesele producătorilor, cît şi pe ale consumatorilor", a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?