Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Premierul Bulgariei: Vizita comisarului european Sefcovic la Moscova va decide soarta South Stream

15 ian. 2015,, 05:00   Externe
6543 5

Foto: ruvr.ru

Vizita și consultările pe care vicepreședintele Comisiei Europene (CE) pentru unitate energetică, Maros Sefcovic, le va desfășura miercuri la Moscova vor oferi un răspuns definitiv în ceea ce privește viitorul proiectului de gazoduct South Stream, și-a exprimat convingerea, într-un interviu acordat cotidianului Standard, premierul guvernului de la Sofia, Boiko Borisov, informează agenția de presă TASS.

'Am convenit cu comisarul Sefcovic și la finalul consultărilor de la Moscova el îmi va comunica imediat deciziile luate, faptul dacă Rusia într-adevăr a renunțat definitiv la South Stream și ce crede Moscova despre perspectivele construirii unui hub gazier', a spus Borisov, subliniind că 'Ministerul Energiei din Bulgaria este gata să prezinte propuneri pe marginea acestui proiect: în ce fel să fie realizat și administrat acesta'.

'Comisia Europeană nici nu va vinde, nici nu va cumpăra gaz, ea va organiza proceduri transparente. Este foarte probabil ca proiectul să reușească', a mai declarat premierul bulgar, exprimându-și speranța că în acest context ar putea fi resuscitat proiectul de gazoduct Nabucco-West.

Problemele privind construcția South Stream au început după ce, în 2012, Bruxellesul a declanșat la adresa acestui proiect o anchetă privind corespunderea sa cerințelor stipulate în al 'treilea pachet energetic' al UE, care obligă între altele partea rusă să dea unor companii independente până la 50% din capacitățile viitoarei magistrale pentru pomparea gazului rusesc. Atunci când Rusia a respins această propunere, CE a obligat Bulgaria să blocheze construcția gazoductului, ceea ce a paralizat demararea lucrărilor pentru realizarea tronsonului maritim al acestuia, prin Marea Neagră. Ca rezultat, la începutul lui decembrie, Rusia a renunțat la acest proiect, luând decizia de a reorienta fluxul de gaz spre Turcia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?