X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Plîngeri pe marginea acţiunilor procuraturii în ancheta „Furtul banilor de la BEM”

14 ian. 2015,, 16:40   Societate
4831 2
Foto: infotag.md
Expertul Igor Căldare şi businessmanul Denis Ureche se plîng de acțiunile Procuraturii Generale, care, în opinia lor, nu investighează dosarele legate de furtul banilor de la Banca de Economii (ВЕМ).

Miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", ei au prezentat dovezi care, potrivit lor, vorbesc despre lipsa de dorinţă a procurorilor de a-i interoga pe martori.

Ureche a relatat că procurorul general, Corneliu Gurin, a ordonat ca toate dosarele legate de companiile care au beneficiat de credite la BEM şi nu le-au returnat să fie investigate de Procuratura Anticorupţie.

"Cerem audienţă la Gurin, dar el ne trimite la alţi procurori, care nu sînt interesaţi de descoperirea esenţei dosarelor", a menţionat Ureche.

Organizatorii conferinţei au atras atenţia la conflictul deschis de interese, admis de Procuratura Generală. Potrivit spuselor lor, cazul companiilor Alexus Plus SRL şi Glamedcom SRL, care au luat de la BEM 1,2 milioane de euro şi 42,5 milioane de lei, este examinat de procurorul Vasile Moroşan.

"El este ginerele lui Ion Lambantu, care are legătură cu obţinerea liberă a creditelor din bancă, fiind însurat cu fiica sa Natalia, care figurează în dosarul companiei Glamedcom SRL. Administrator şi proprietar al Alexus Plus SRL este Alexei Gorincioi, însurat cu a doua fiică a lui Lambantu", a relatat Ureche, întrebîndu-se cum procuratura poate admite aşa ceva?

Căldare a menţionat pe marginea acestui fapt că "procurorul Moroşanu examinează dosarul cumnatului său...".

"Consider că numirea lui Gurin în postul de procuror general a fost o greşeală, deoarece nu face faţă încrederii acordate", a spus Căldare, indicînd la faptul că tatăl procurorului Gurin este judecător, ceea ce, de asemenea, poate fi interpretat ca "conflict de interese".

"Posibil procurorul general nu ştie ce înseamnă conflict de interese şi ce semnificaţie are BEM pentru sistemul bancar al Moldovei", a presupus el.

Ureche şi Căldare au spus că în curînd intenţionează să prezinte presei şi alte nume ale oamenilor care, în opinia lor, sînt beneficiarii finali ai avantajelor din nereturnarea la BEM a creditelor de sute de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?