Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

BNM a explicat cauzele creșterii record a cursului dolarului în Moldova

14 ian. 2015,, 09:00   Economie
9385 7

Foto: logos.press.md

Actuala dinamică a cursului leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA și euro se explică printr-un șir de factori interni și externi obiectivi. Banca Națională a Moldovei (BNM) monitorizează situația de pe piața valutară a țării, însă consideră că deocamdată nu este necesară o intervenție. O declarație în acest sens a fost făcută de directorul Departamentului operațiuni valutare din cadrul BNM, Lucia Hadîrcă, comentînd cursul record înregistrat de dolarul SUA, informează NOI.md. Lucia Hadîrcă a subliniat că în ultimul timp dolarul s-a întărit în raport cu valutele altor state datorită creșterii economiei americane, în timp ce în țările UE se prevede o recesiune și există pericolul deflației.

Potrivit specialistei BNM, acești factori externi au impact asupra cursului dolarului și monedei euro în Moldova. Totodată, în țară se înregistrează o cerere mai mare de valută din partea companiilor care cumpără dolari pentru a se achita cu furnizorii de gaze naturale și energie electrică, iar acesta este un factor sezonier. Această situație se derulează pe fundalul reducerii ofertei la valută din partea persoanelor fizice în anul 2014. Lucia Hadîrcă a subliniat că în 11 luni ale anului 2014 oferta la valută din partea persoanelor fizice s-a redus cu 23%, iar cererea la valută din partea persoanelor juridice a rămas practic aceeași. În consecință, nivelul de acoperire a cererii la valută din partea companiilor cu oferta din partea persoanelor fizice a constituit 82%. Această diferență a fost acoperită din contul intervențiilor BNM.

Lucia Hadîrcă a mai precizat că rubla rusească a continuat să se deprecieze și în acest an (cu 10% de la începutul anului), iar toți acești factori influențează și dinamica cursului valutelor în Moldova.

Directorul Departamentului operațiuni valutare din cadrul BNM a subliniat că Banca Națională monitorizează situația de pe piața valutară, dar deocamdată nu intervine, deoarece în perioada sărbătorilor valuta a fost cumpărată de la persoanele fizice și BNM nu a avut motive să intervină pe piață. Lucia Hadîrcă a amintit că, în anul 2014, BNM a efectuat intervenții destul de masive. Totodată, funcționara a menționat că BNM nu face pronosticuri privind dinamica ulterioară a cursului leului în raport cu dolarul și euro. Lucia Hadîrcă nu exclude că cererea la valută ar putea crește, deoarece în această perioadă companiile trebuie să achite importul de gaze naturale și energie electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?