X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

10 lucruri din Franţa care pot inspira Moldova

13 ian. 2015,, 13:55   Societate
7532 2

Foto: noi.md

La rubrica „Europa care ne inspiră”, realizată în parteneriat cu portalul www.stiripozitive.eu, vă propunem să aflaţi care sunt cele zece lucruri din Franţa, ce ar putea inspira Moldova.

Vitalie Vovc, consultant în organizări, blogger, Paris.

Politețea:
Pentru cei ca noi, crescuți în alte medii, politețea francezilor poate să pară excesivă şi chiar soră cu ipocrizia. Dar, în primul rînd, nu este aşa şi, în al doilea rînd, este mult mai plăcut, iar viața - mult mai frumoasă - atunci cînd, intrînd într-un magazin sau întîlnind un vecin la scara blocului, ți se spune „bonjur”; și eşti mai îngăduitor atunci cînd, îmbrîncit din greşeală, ți se spune „pardon”, decît atunci cînd lumea trece ursuz pe alături.

Lectura: Francezii citesc. Şi citesc mult. Puțin contează dacă citesc „Codul lui Da Vinci” sau din Foucault, sau pur şi simplu „L’ Équipe”. Dar ei citesc. Şi asta inspiră încredere pentru viitorul acestei țări. Cînd intri în metroul parizian şi vezi oameni cu cartea în față, te simți mai sigur nu ştiu cum.

Toleranța: Pentru societatea franceză, toleranța este ceva mai puternic decît simpla „corectitudine politică”. Chiar şi cel mai de lepădat potlogar nu va îndrăzni, într-un spațiu public, să vină cu considerații rasiste sau homofobe. A devenit o normă de igienă socială, care asigură o conviețuire pașnică a tuturor și permite societății să-şi concentreze eforturile spre crearea de valori, nu să-şi risipească energiile în ură şi confruntări sterile. La acest capitol aş adăuga şi laicitatea obligatorie în toate instituțiile statului, inclusiv în şcoală.

Rețeaua de transport public: Nu cunosc o altă țară în care poți cu atîta uşurință să te lipseşti de maşină. În special, în Regiunea pariziană. Poate că din această cauză la cei 37 de ani ai mei nu am nici maşină şi nici permis? Şi nu le simt lipsa decît atunci cînd vin în Moldova...

Valorizarea produselor naționale: Brînzeturile şi vinurile franceze sînt cunoscute în toată lumea. Dar evlavia pe care o au francezii față de propriile tradiții în domeniul produselor alimentare, precum și grija pe care o poartă autoritățile pentru perpetuarea acestor tradiții este de invidiat. AOC (Apelații de Origine Controlată) există mai pentru toate tipurile de produse: de la unt la prune uscate! Dacă vedeți ceva cu eticheta „Produs în Franța” şi dacă mai vedeți şi un AOC pe ea, nu ezitați: e ceva sănătos, calitativ şi gustos!

Incoruptibilitatea funcțio-narilor: Ar fi naiv să spun că nu există corupție în Franța. Există şi, probabil, Franța nu este țara ce ar avea legitimitate să dea lecții la acest capitol. Dar este IMPOSIBIL să mituieşti un agent de stat! Să dai mită la polițist, controlor, profesor etc.

Sistemul de protecție al sănă-tății: Cu toate criticile aduse sistemului francez (cu care în mare parte aş putea fi de acord), ştiți cît m-a costat naşterea celor doi copii ai mei? Zero euro, zero cenți! Atitudinea și calitatea prestațiilor medicale au fost impecabile. Comparați... In extenso, s-ar cuveni să vorbesc şi despre sistemul de protecție socială şi cel al învățămîntului…

Respectul principiilor democratice: Am participat odată la numărarea buletinelor într-un birou de vot francez (aici, se face de către cetățeni simpli, dintre alegători voluntari, sub egida reprezentanților oficiali ai biroului de vot). Am fost surprins de responsabilitatea şi onestitatea cetățenilor...

Colectarea impozitelor: Nimic nu este perfect. Dar ferească sfîntul, în Franța, să nu plăteşti impozitele la timp sau să trişezi! Dacă ajungi pe mîna unui controlor fiscal şi el îți găseşte vreo neregulă (venituri dosite, fraude etc.), rămîi în pielea goală şi mai faci şi puşcărie. Se poate discuta legea şi suma impozitului. Dar astea sînt discuții de alt nivel şi se duc în modul cel mai democratic, cu dezbateri publice, uneori mişcări sociale importante...

Politicile culturale: Franța insistă mult pe noțiunea de „excepție culturală” subvenționînd masiv sau adoptînd politici specifice în mai toate domeniile culturale. TVA-ul la cărți, spre exemplu este de doar 5,5%. Drept urmare, valoarea adăugată a produselor culturale contribuie cu 3,2 % la PIB (2011), iar industriile asociate generează circa 670.000 de locuri de muncă.

Această publicaţie este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Asociaţiei Presei Independente (API) şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?