X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ţîrdea: Datele recensămîntului populaţiei sînt un motiv pentru scandal internaţional

13 ian. 2015,, 09:00   Societate
14419 19
Foto: glasul.md
„Dacă rezultatele preliminare ale recensămîntului populaţiei, efectuat în Moldova în luna mai a anului trecut, prezentate de Biroului Naţional de Statistică (BNS) pînă la urmă se vor dovedi a fi definitive, acest fapt va servi drept motiv real pentru declanşarea unui scandal internaţional şi dizolvarea imediată a parlamentului ţării abia ales”, a declarat pentru NOI.md deputatul socialist Bogdan Ţîrdea.

BNS a dat publicităţii rezultatele preliminare ale recensămîntului populaţiei care a avut loc în perioada 12-25 mai 2014, potrivit cărora numărul locuitorilor Moldovei a constituit 2,913 de milioane de persoane. La începutul anului 2014 Biroul afirma că populaţia Moldovei, conform datelor privind natalitatea şi mortalitatea, constituia la data de 1 ianuarie 3,557 milioane de oameni.

„Înseşi cifrele discreditează atît Comisia Electorală Centrală (CEC), cît şi rezultatele alegerilor trecute. În plus, apare o sumedenie de întrebări faţă de numeroşii observatori europeni, care nu au depistat încălcări grave în cadrul scrutinului. Totuşi, vom aştepta rezultatele finale ale recensămîntului”, consideră expertul.

În opinia interlocutorului, „nu mai puţin scandaloase sînt datele care în urma ultimului recensămînt s-au majorat de zeci de ori în comparaţie cu cel din anul 2004, astfel ca numărul populaţiei Moldovei care se consideră români a sporit de la 2 la 25 la sută. Ele sînt ireale, la fel cum sînt absurzi indicatorii ce atestă numărul sporit de adepţi ai faptului că limba oficială a Republicii Moldova este româna”.

„Toate acestea sînt lucruri absolut fireşti pe fundalul unei politici programate de deconstructivism al conştiinţei etniei moldoveneşti, cu absorbţia ulterioară a Moldovei de către România. Este suficient să ne amintim de „strania” hotărîre a Curţii Constituţionale privind faptul că limba oficială a Moldovei trebuie considerată limba română, reuniunea ulterioară a platformei unificatoare a funcţionarilor de rang înalt şi deputaţilor Parlamentului român, Acţiunea 2012 şi multe alte dovezi elocvente în acest sens. Şi plus la toate – rezultatele recensămîntului populaţiei. Doar anunţul oportun făcut de BNS precum că recensămîntul s-a desfăşurat cu multiple încălcări şi de aceea datele sînt incorecte a permis atenuarea scandalului”, a specificat analistul.

„Consider că deocamdată trebuie să ne abţinem de la comentarii şi să aşteptăm rezultatele finale. Un fapt însă este cert: perioada de guvernare a aşa-numitei coaliţii proeuropene s-a completat încă cu o fărădelege scandaloasă”, a conchis Ţîrdea.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?