Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Satul Izbeşte din Criuleni va avea un muzeu

11 ian. 2015,, 12:00   Societate
6141 0

Foto: alternativaonline.ca

Vechi cărţi bisericeşti, icoane, obiecte de ritual religios se păstrează la biserica din satul Izbeşte, Criuleni. Acest tezaur a ajuns pînă în zilele de astăzi, datorită enoriaşilor care au avut grijă de ele şi le-au ascuns de ateişti în anii puterii sovietice. Toate aceste comori ale istoriei vor constitui temelia viitorului muzeu al localităţii, care urmează să fie inaugurat în acest an, relatează Mesager.

Obiect de muzeu poate fi considerată şi biserica din Izbeşte. Aceasta este un monument de istorie şi arhitectură, fiind construită din lemn, în 1778, după care în 1838 pe acest loc a fost înălţată biserica din piatră. Era acoperită cu şindrilă, dovadă şi cupola. „În 2008 cînd am făcut reparaţie, am găsit această cupolă fiind înăuntru, un ştiubei de albine, care şi-au găsit culcuşul anume pe vîrful unei biserici”, afirmă Victor Gangan, protoiereu.

Din 1956 pînă în 1989, biserica a fost închisă, transformată în depozit de tutun. Sortite pierzaniei erau şi odoarele bisericeşti, însă creştinii le-au luat acasă şi le-au păstrat cu riscul de a fi pedepsiţi. Cînd a fost redeschis locaşul au adus la biserică aceste comori.

„Ceea ce ne leagă de biserica noastră, de satul nostru sînt cărţile sfinte, Evanghelia din 1857, care s-a păstrat, Biblia din 1818, psaltirea din 1856. Biserica avea şi bibliotecă, avem aici cîteva cărţi din acea bibliotecă. Cînd un creştin din Cocieri a auzit că vrem să facem muzeu, ne-a adus o carte din 1928, care a fost pe timpuri a bisericii din Izbeşte”, afirmă parohul bisericii Victor Gangan.

Cînd a fost făcută reparaţia locaşului a fost găsită şi vechea ştampilă a bisericii din 1920. Foarte vechi este şi unul dintre cele două policandre ce luminează locaşul.

Enoriaşii şi parohul bisericii îşi doresc ca în 2015 să fie terminată reparaţia viitorului spaţiu al muzeului. Exponatele le vor oferi consătenilor o călătorie prin istoria bisericii şi a satului lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?