Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Animalele şi păsările de la Grădina Zoologică din Chişinău, răsfăţate cu un meniu bogat

8 ian. 2015,, 12:00   Societate
9214 1
Foto: newsmoldova.md
Cangurii din Australia, care sunt obişnuiţi cu căldura, se joacă în zăpadă pe ger. Această priveliște neobişnuită poate fi admirată la Grădina Zoologică din Chişinău. Totuşi, îngrijitorii le-au amenajat încăperi încălzite şi le-au suplimentat meniul, ca să înfrunte frigul.

În această perioadă, cele mai răsfățate sunt păsările exotice și maimuțele. Întrucât sunt sensibile la frig, ele iernează într-o încăpere specială, unde temperatura depăşeşte 21 de grade Celsius.

"Este încălzire autonomă în secţie. Iar în fiecare cuşcă, volieră este încălzirea locală, cum este lampa roşie", a explicat vicedirectorul de la Grădina Zoologică din Chişinău, Eugeniu Matveev.

Pentru a face faţă iernii, îngrijitorii le-au schimbat meniul. Animalele primesc hrană mai multă și mai diversă.

"Le hrănim cu insecte, cum este gândacul australian. Citruşi, mere, banane, brânzica tot timpul, pesmeţi", a spus Eugeniu Matveev.

Raţele și lebedele iernează pe lac, unde apa este pompată mereu ca să nu îngheţe.

"Cu cât mai mult pasărea este pe apă cu atât glanda, care eliberează grăsimea pentru a-şi unge penajul lucrează mai intensiv. De atâta şi nu îngheaţă"", a declarat vicedirectorul de la Grădina Zoologică.

Stau afară şi zebrele, chiar şi cangurii din Australia, care iubesc căldura, dar se joacă ziua întreagă prin ţarc în zăpadă. Totuşi, muncitorii le-au creat spaţii speciale pentru căldură, unde se pot încălzi: "Încăperile au întotdeauna încălzire locală, au încălzire autonomă. Le punem şi un substrat mai gros de paie".

Situaţie aproape identică este şi la Grădina Botanica, unde muncitorii protejează plantele tropicale de frig.

"Avem încălzire autonomă. Plantele se simt frumos, bine. Au toate condiţiile pentru creştere şi dezvoltare", a precizat Maricica Colţun, vicedirectorul de la Grădina Botanică.

Mai mult, angajaţii spun că le vorbesc mult plantelor: Fiecare om şi fiecare plantă are nevoie de o compasiune. Aceasta trebuie să existe între o plantă şi om. Şi planta simte acest lucru".

La Grădina Botanica sunt aproape 2 600 de plante tropicale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?