Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O companie cipriotă a cumpărat 48% din acțiunile „Gemeni”

6 ian. 2015,, 17:30   Business
6822 3

Foto: wikimapia.org

La Bursa de Valori a Moldovei au fost vîndute 47,87% din acțiunile SA „Gemeni”, care deține centrul comercial cu același nume din Chișinău. Acțiunile au fost vîndute la prețul de 95,3 milioane de lei, informează NOI.md.

În particular, 5 mil. 606,6 mii de acțiuni ale „Gemeni” cu prețul nominal de 2 lei per acțiune au fost vîndute la prețul de 17 lei pentru o acțiune. Suma totală a tranzacției a constituit 95,3 mil. lei. Informație despre vînzător și noul proprietar al acțiunilor „Gemeni” nu a fost prezentată, însă cel mai probabil aceste valori mobiliare au fost procurate de compania „Kroniaco Management Limited” înregistrată în Cipru. La sfîrșitul anului trecut această companie a făcut o ofertă publică privind cumpărarea pe piața secundară a valorilor mobiliare a circa 5,85 mil. de acțiuni simple nominative ale Casei de Comerț „Gemeni” la prețul de 17 lei per acțiune. Comisia Națională a Pieței Financiare din Moldova a înregistrat prospectul acestei oferte publice în luna noiembrie 2014.

„Gemeni” a înregistrat, în anul 2013, un profit net de 39,21 milioane de lei, cu 9,7% mai mult decît în anul 2012. Volumul vînzărilor companiei au crescut cu 0,5% și a însumat 48,37 mil. lei. Capitalul social al companiei constituie 23,42 mil. lei. Acționarii majoritari ai SA „Gemeni” erau companiile ICS „Geomold” și „OTIV Prime Real Estate”, care dețineau cîte 47,869% din acțiuni. Celelalte acțiuni erau repartizate între 489 de acționari minoritari.

„OTIV Prime Real Estate” face parte din holdingul „OTIV Prime Holding”, care este înregistrat în Olanda și conform unor date aparține omului de afaceri Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor informații, în spatele companiei cu capital străin „Geomold”, fondată de compania „Tamarix”, înregistrată în Cipru și gestionată de cetățeanul Ucrainei Alexei Moskalenko, se află cunoscutul om de afaceri ucrainean Petro Poroșenko, actualul președinte al Ucrainei. Posibil, vînzarea acțiunilor deținute în SA „Gemeni” este legată de promisiunea lui Poroșenko de a-și vinde activele după alegerea sa în funcția de președinte al țării vecine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?