X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

BNS va cere sancțiuni pentru autorul informațiilor false apărute în presă

4 ian. 2015,, 09:15   Societate
3747 0

Foto: publika.md

Biroul Naţional de Statistică va sesiza instituţiile statului, inclusiv Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, pentru a afla cine este autorul informaţiilor eronate privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei.

Conducerea BNS afirmă că vinovaţii trebuie sancţionaţi, iar experţii economici susţin că prin aceste informaţii s-a urmărit manipularea opiniei publice.

Directorul Biroului Naţional de Statistică spune că informaţiile privind limbile vorbite şi apartenenţa etnică sunt încă în procesare şi vor fi prezentate la sfârşitul anului.

"Informaţiile prezentate de către nu ştiu care sursă neidentificată, nu aparţine BNS. Subiectele care au fost la libera declaraţie, limba vorbită şi etnia, vor fi prezentate mult mai târziu, la finele anului 2015. Celelalte date cu privire la repartizarea pe vârste, sex, studii vor fi prezentate pe parcurs în februarie, martie, aprilie", a declarat directorul Biroului Naţional de Statistică, Lucia Spoială.

Juriştii spun că s-a produs o scurgere intenţionată de informaţii, iar vinovaţii riscă amendă de până la 12 mii de lei sau trei ani de închisoare.

"În condiţiile în care o persoană face uz de blancheta şi alte elemente care denotă că informaţia vine de la o instituţie de stat am putea vb despre uzurparea calităţii oficiale, infracţiune prevăzută în Codul Penal, în colaborare cu altă infracţiune - încălcarea regulilor de securitate a sistemului informatic", a declarat juristul Ion Dron.

În opinia experţilor economici, persoana sau instituţia care a expediat acest mesaj a urmărit manipularea şi dezinformarea cetăţenilor.

"Dacă e o persoană sau instituţie serioasă, probabil intenţia ar fi fost doar să testeze reacţia cetăţenilor, în eventualitatea în care s-ar fi aflat că mai mulţi oameni declară că limba maternă ca fiind limba română decât limba moldovenească, ceea ce este un aspect important şi politic", a spus doctorul în economie, Mihai Bologan.

Mai multe redacţii au primit, vineri, un comunicat de presă cu date privind apartenenţa etnică şi limbile vorbite pe teritoriul Moldovei. Autorul mesajului a folosit logoul utilizat pentru materialele şi chestionarele recensământului efectuat în luna mai a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică a prezentat doar date preliminare despre populaţia totală a Moldovei, numărul celor plecaţi peste hotare şi al locuinţelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?