Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

„Moldovagaz”: Gazele naturale pentru consumatorii din Moldova se vor scumpi

2 ian. 2015,, 13:00   Economie
26227 39
Foto :novostienergetiki.ru
Compania moldo-rusă „Moldovagaz”, care este controlată de „Gazprom”, consideră că în anul 2015 tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali din Republica Moldova se va majora, în pofida micșorării prețului de import.

Tariful urmează să crească din cauza deprecierii leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, informează NOI.md.

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Alexandr Gusev, a declarat că premisa pentru majorarea tarifului este anume deprecierea leului față de dolar din ultimii ani, deoarece la stabilirea tariful actual cursul leului a fost cu totul altul, iar în ultimii ani moneda națională a slăbit simțitor față de valuta americană.

Comentînd prelungirea contractului cu „Gazprom” pe anul 2015, Gusev a menționat două tendințe. Prima tendință este pozitivă și constă în micșorarea prețurilor la produsele petroliere, ceea ce va permite pe o perioadă nu prea mare ieftenirea gazelor naturale. Șeful „Moldovagaz” a amintit că în cadrul negocierilor cu „Gazprom” s-a discutat despre un preț prealabil de 330 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, începînd cu 1 ianuarie 2015.

În conformitate cu contractul, prețul la gazele naturale pentru Moldova, care urmează să fie livrate în trimestrul I al anului 2015, va fi precizat pînă la 15 ianuarie. „Consider că prețul ar putea fi chiar mai mic de 330 de dolari și în continuare la fel”, a menționat Gusev.

Totodată, potrivit sursei citate, există și o tendință negativă legată de deprecierea leului moldovenesc față de dolarul SUA. Astfel, deprecierea continuă a leului va avea impact asupra tarifelor. Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” a amintit că ultima dată tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali din Moldova a fost revizuit în anul 2011, cînd cursul leului era de 11,9 lei pentru un dolar.

„Acum valuta americană a ajuns să se vîndă la prețul de 15 lei și mai mult, de aceea reducerea costului gazelor naturale este nivelată de deprecierea leului moldovenesc în raport cu valuta străină. Totodată, în ultimii patru ani au fost îndeplinite hotărîrile Guvernului privind salariul minim, noi am făcut anumite investiții în ramură, însă asupra tarifului aceasta nu s-a răsfrînt. Bineînțeles, tariful trebuie actualizat. El va crește și cu cît va crește depinde de evoluția leului moldovenesc”, a declarat Gusev.

Totodată, Gusev a recunoscut că „Moldovagaz” se pregătește pentru negocieri dificile cu ANRE privind majorarea tarifului. „Sarcina noastră este să prezentăm materiale și argumente.

Negocierile vor fi dificile, ca de fiecare dată, de altfel. Chiar de la început va trebui să coordonăm condițiile metodologice de stabilire a tarifului, adică regulile de stabilire a tarifului. Aici există mai multe probleme pe care trebuie să le reglementăm în comun cu ANRE, după care urmează să calculăm și să aplicăm un tarif corect”, a menționat Gusev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?