|
Foto: moldovenii.md |
„Prototipul moldovenesc al glintweinului, izvarul, cu greu poate fi considerat băutură alcoolică. Orice tehnolog vă va explica că la prepararea acestei băuturi se evaporează aproape tot alcoolul”, a declarat pentru NOI.md șefa adjunctă a Direcției comerț Chișinău, Valentina Constantinova.
Autoritățile capitalei au anunțat că în noaptea de Revelion, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi interzisă comercializarea și consumul băuturilor alcoolice, iar polițiștii nu vor permite accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate. Excepție va fi făcută doar
pentru izvar.
Pe rețelele de socializare se discută aprins zvonurile că dreptul exclusiv de comercializare a acestei băuturi a fost obținut de firmele apropiate primarului general al municipiului Chiținău, Dorin Chirtoacă.
„Scuzați-mă, dar e o aberație totală. Absolut toți agenții economici care au depus cereri au primit dreptul de a vinde în piața centrală izvar, dar și alte produse. Credeți-mă, noi nu am verificat gradul lor de rudenie cu edilul capitalei, pentru că nici nu este în interesul nostru”, a precizat funcționara.
Valentina Constantinova a amintit că izvarul este o băutură fierbinte în exclusivitate pentru a te încălzi, pentru a menține în tonus corpul și sufletul și pentru a avea o dispoziție bună în zilele reci ale sărbătorilor de iarnă. „La urma urmei, cît vin fierbinte cu mirodenii veți putea consuma?! Așa că veniți în noaptea de Revelion în Piața Marii Adunări Naționale, la principalul Pom de Crăciun al Moldovei, dansați și veselițivă”, a sugerat Constantinova.
Este greu să fii de acord cu opinia interlocutoare despre evaporarea alcoolului, mai ales avînd în vedere rețetele de preparare care exclud aducerea băuturii pînă la punctul de firbere anume pentru a păstra vinul. Cert este însă că și glintweinul, și izvarul, este unica băutură alcoolică care este permisă în post, că acestea sînt cunoscute din timpuri străvechi ca remediu împotriva răcelii și multe alte boli. Nu se știe cu exactitate cine și cînd a preparat pentru prima dată
această băutură, însă se presupune că vinul fiert se folosea pentru „a-i susține” pe cei care munceau iarna afară.
Adăuga comentariu