X 

Guvernul va propune marilor consumatori de zahăr să negocieze cu producătorii

31 dec. 2014,, 14:30   Economie
3650 0
Foto: noi.md
La începutul lunii ianuarie 2015, Guvernul va da un răspuns fabricilor de conserve şi de cofetărie, care au solicitat modificarea regulilor de importare a zahărului în Moldova.

Contactat de agenția "Infotag",viceministrul interimar al Economiei, Octavian Calmîc, a spus că "marii consumatori de zahăr şi producătorii de zahăr trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să discute problema importului de materie primă dulce, deoarece în prezent, în Moldova se resimte un surplus mare de zahăr, care trebuie utilizat".

"Producerea de zahăr depăşeşte dublu consumul intern, de aceea importul de zahăr este iraţional. Posibil, din punct de vedere economic este avantajos să cumperi zahăr din Belarus sau Ucraina, unde este mai ieftin decît cel moldovenesc, dar este o reducere temporară a preţurilor şi în perspectivă pe termen lung va trebui găsită o altă soluţie", a spus el.

Potrivit viceministrului, "trebuie dezvoltată şi modernizată piaţa internă, făcînd-o mai competitivă".

"Posibil, producătorii de zahăr vor ceda, vor reduce preţul pentru marii consumatori. Important este ca acest dialog să existe şi ca părţile interesate să ajungă la un compromis", a spus Calmîc.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, consideră că în situaţia în care există 40 de mii de tone de zahăr din anul trecut şi producerea a peste 150 de mii de tone de zahăr din recolta anului 2014, volumul de zahăr va atinge 200 de mii de tone, trebuie de procedat în aşa mod ca să fie protejare interesele tuturor părţilor, nu doar cele ale consumatorilor.

"Anterior ni se adresau producătorii, care cereau să fie protejaţi de importul în masă de zahăr din trestie, care este mai ieftin decît cel din sfeclă. Este înţeles că, din punct de vedere financiar, importatorilor le este mai avantajos zahărul din trestie, dar trebuie să luăm în calcul interesele tuturor agenţilor economici din ţară", a subliniat Bumacov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий