Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Noi detalii despre Direcția 5: „Avea influență asupra judecătorilor, procurorilor

3 aug. 2021,, 08:19   Societate
4216 1

Renumita Direcție a cincea din cadrul Inspectoratului Naţional de investigaţii avea influență asupra judecătorilor, procurorilor, dar și a politicientilor.

După desființarea sa, majoritatea celor care au activat în „această poliție politică” au rămas și activează încă în sistem. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Sper că acest dosar va fi dus pînă la capăt. Damir, Pînzari, Jizdan, Cojocaru au fost parte componentă a grupului criminal organizat al lui Plahotniuc care a capturat RM pe parcursul mai multor ani. Dacă nu vor fi trași la rspundere, există riscul că situația va fi repetată, poate nu de aceleași persoane, dar de alții care vor dori să captureze instituțiile de stat, să dicteze anumite lucruri în stat și să promoveze anumite interese de grup. Aceleași persoane care ne-au filat, au intimidat societatea civilă opoziția acum lucrează, majoritatea din ei, o parte la SPIA, SIS, MAI. Sper că acum cînd s-a schimbat guvernarea vom avea mai multe informații”, a menționat fostul deputat Grigore Petrenco, recunoscut de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei drept deţinut politic.

„Cînd era judecat Grupul Petrenco, aceste persoane din Direcția 5 aveau influență asupra procurorilor, nu invers. Cînd a fost o ședință la Curtea de Apel, a fost parcată mașina soției lui Petrenco. Cînd toată lumea era în sediu, cineva era afară și filmat ce se întîmplă. Această mașinp a fost deschisă, au fost băgate niște mulaje de grenade, apoi invitată soția lui Petrenco, cu procurorul și cel care a încărcat mașina. Am filmat acest lucru, am dat imaginile la poliție, procurori, judecători. Procesul verbal era întocmit pe fatul că s-a găsit explozibil și atașat la dosar. Direcția 5, condusă de Jizdan și Damir, avea influență asupra judecătorilor, procurorilor și politicienrilor. E extrem de grav ce se întîmplă”, a dezvăluit fostul deputat Alexandru Petkov.

Fostul deputat al Platformei DA Chiril Moțpan și-a exprimat regretul că în timpul Guvernului ACUM, după ce Direcţia Nr.5 i a fost desființată în iulie 2019 prin ordinul ministrului de Interne de atunci, Andrei Năstase, nu s-a reușit intentarea dosarelor penale și tragerea la răspundere a celor vinovați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?