X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Stabilitatea Moldovei este catalogată ca „foarte periculoasă”

29 dec. 2014,, 11:00   Economie
4812 6
Foto: tonyblairfaithfoundation.org
Moldova a ocupat locul 89 între 178 de ţări ale lumii în ratingul indicelui pericolului de destrămare a statului (Fragile States Index), publicat de centrul de cercetări Fund for Peace şi revista Foreign Policy.

Potrivit agenţiei "Infotag", ratingul "statelor fragile" a fost elaborat ținînd cont de situaţia din domeniul drepturilor omului, calitatea serviciilor publice, raportul dintre dezvoltarea economică a păturilor sociale şi numărul de refugiaţi din diferite ţări ale lumii. Indicele, la rîndul său, este format în baza a 12 criterii, printre care presiunea demografică, procesul migraţiei în masă, interacţionarea între grupurile sociale, dezvoltarea economică, legitimitatea statului, pericolul intervenţiilor din afară.

În opinia autorilor, "fragil" este considerat statul care, în primul rînd, este condus foarte rău. În al doilea rînd, a pierdut dreptul la aplicarea forţei (pe teritoriul său activează grupări armate puternice, care nu se supun acestui stat).

Din top 10 ţări al căror statut este de pericol maxim fac parte: Somalia, Sudanul de Sud, Republica Centrală Africană, Ciad, Congo, Sudan, Afganistan, Yemen, Haiti şi Pakistan.

Moldova, Rusia, Belarus, Georgia, Azerbaidjan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan fac parte din grupul cu statut de "pericol înalt".

Cel mai stabil stat din lume al patrulea an consecutiv a fost recunoscută Finlanda, care a luat locul 178. Fiind urmată de Suedia, Norvegia, Elveţia, Irlanda, Australia şi Noua Zeelandă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?