X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Autorităţile Transnistriei: BRT are resurse suficiente pentru menţinerea cursului rublei

24 dec. 2014,, 13:45   Economie
3396 0
Foto: allmoldova.com
Banca Republicană a Transnistriei (BRT) în permanenţă caută mecanisme pentru menţinerea cursului rublei şi dispune de resurse şi rezerve suficiente pentru aceasta, susține preşedintele Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN, Mihail Burla.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la presa locală, el, făcînd bilanțul activităţii parlamentare în 2014, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că deputaţii au adoptat un număr mare de proiecte de lege, care, în linii generale, aveau caracter anticriză.

"Documentele au fost concepute cu scopul sau de a stabiliza situaţia, sau de a ieşi dintr-o situaţia de criză, sau de a preveni apariţia pe viitor a unor crize. Adoptarea legilor avea loc, de regulă, nu doar în cadrul deficitului de resurse financiare şi timp, dar şi sub influenţa factorilor externi", a spus spicherul.

Dorinţa de a menţine cursul rublei transnistrene pe fundalul deprecierii rublei ruseşti şi a grivnei ucrainene, precum şi lipsa de valută l-au obligat să ia anumite decizii şi pe liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk.

În particular, ieri el a semnat un decret de suspendare a deciziei "Cu privire la unele măsuri pentru crearea condiţiilor pentru revitalizarea activităţii agenţilor economici din RMN", adoptate în 2013. Documentul permite persoanelor fizice care nu au datorii la buget "să cumpere în modul prevăzut, urmată de retragerea din cont, valută străină în numerar în limitele a 300 de mii de dolari".

De asemenea, Şevciuk a ordonat ca persoanele fizice să achite taxe vamale la transportarea mărfurilor în Transnistria nu în ruble, ci în dolari SUA sau euro. Decizia este explicată prin necesitatea "de a suplimenta piaţa internă a republicii cu valută străină în numerar".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?