X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Moldova trebuie să achite proprietarului „Le Bridge” 35 de milioane de lei

23 dec. 2014,, 15:15   Business
7603 0
Foto: capital.ro
Ministerul Finanțelor va achita din bugetul de stat 35,1 milioane de lei proprietarului companiei „Le Bridge”, Franck Charles Arif, care a cîștigat la Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investiţiilor (ICSID) de pe lîngă Banca Mondială procesul de judecată iniţiat împotriva autorităţilor moldoveneşti cu privire la pierderea investițiilor companiei care intenționa să creeze în Moldova o rețea de magazine „duty free”, informează NOI.md.

O decizie în acest sens a fost adoptată de Guvernul Republicii Moldova la inițiativa unui grup special de lucru creat în anul 2013 pentru elaborarea propunerilor privind executarea deciziei respective de judecată în cazul Arif vs Moldova.

După cum s-a menționat, datorită unei bune apărări în instanța de judecată, partea moldovenească a cîștigat practic acest caz, deoarece suma care urmează să fie achitată investitorului Franck Charles Arif a fost redusă semnificativ. Inițial Arif solicita în calitate de prejudiciu material și moral suma de 53,4 milioane de euro pentru rezilierea contractului privind crearea rețelei de magazine „duty free” în Moldova și încălcarea de către partea moldovenească a acordului interguvernamental moldo-francez privind susținerea și protejarea reciprocă a investițiilor. Însă pînă la urmă Moldova urmează să plătească doar puțin peste 35,1 milioane de lei și să achite parțial cheltuielile de judecată. Decizia este definitivă și irevocabilă.

Interesele Moldovei în instanța de judecată au fost reprezentate de compania de avocatură „DLA Piper”. Guvernul a dispus Ministerului Justiției să ancheteze acedt caz în vederea stabilirii persoanelor vinovate de luarea deciziilor în urma cărora Moldova este nevoită să achite aceste compensații.

Compania „Le Bridge” a construit un magazin „duty free” în Aeroportul Internațional Chișinău și acesta urma să fie deschis în anul 2009. Instanțele de judecată au decis că contractul de arendă dintre „Le Bridge” și aeroport este nevalabil. În rezultat, cetățeanul francez Franck Charles Arif, în anul 2011, a depus o cerere la ISCID împotriva Republicii Moldova, solicitînd în calitate de prejudiciu peste 50 de milioane de euro. Instanța a decis că Moldova urmează să-i compenseze lui Franck Charles Arif investițiile făcute în magazinul „duty free” de la Aeroportul Internațional Chișinău.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?