Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Candu: încurajarea economiei în localitățile rurale va continua (VIDEO)

19 dec. 2014,, 13:51   Economie
3137 4

Foto: noi.md

Vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, și șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, au susținut o conferință de presă al cărei subiect a fost transferul tranșei în valoare de 13,16 de milioane de euro, prevăzută de Programul de susținere bugetară pentru stimularea economiei în localitățile rurale, relatează NOI.md.

După cum a comunicat Candu, la finele lunii octombrie Comisia Europeană a transferat în bugetul Moldovei 13,16 de milioane de euro în cadrul Programului nominalizat, acordul în cauză fiind semnat în anul 2010. În total s-a preconizat o finanțare în valoare de 14 milioane de euro. Acest program a fost realizat cu succes la nivel de 94 la sută. A rămas doar ca Parlamentul să aprobe proiectul de lege referitoare la achizițiile de stat.

Iată cîteva realizări obținute în ultimul timp. În cadrul Programului naţional de abilitare economică a tinerilor, în localitățile rurale au fost create peste 280 de întreprinderi. Pentru ele, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), au fost alocate 75 de credite. În particular, prin intermediul Programului PARE 1+1 au fost deschise peste 120 de afaceri. Investițiile în organizarea fermelor și prelucrarea produselor agricole au depășit cifra de 80 de milioane de lei sau circa 5 milioane de euro. În afară de aceasta, a fost lansat Incubatorul de Afaceri din orașul Ceadîr-Lunga (în prezent, în baza lui muncesc 25 de rezidenți), au fost create circa 100 de locuri de muncă.

Accentul se pune pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, deoarece ele sînt menite să joace un rol mai important în economia moldovenească. În prezent aportul lor la formarea PIB-ului țării constituie circa 30 la sută. Noi ne orientăm spre tendințele europene, în care ÎMM generează pînă la 75 la sută din PIB. În acest context, în anul viitor, în Moldova va fi continuată realizarea numeroaselor proiecte investiționale, așa cum sînt COSME, PARE 1+1. Noi considerăm că există toate premizele pentru ca întreprinderile mici și mijlocii să devină mai importante pentru economia țării. La realizarea acestui fapt contribuie și susținerea acordată de UE, care a aprobat la 17 septembrie decizia privind majorarea cotelor pentru livrările fără taxe ale merelor, strugurilor de masă și prunelor moldovenești pe piața UE, ceea ce este de o importanță majoră, ținînd cont de embargoul rusesc. Și Comisia Europeană a transferat deja prima tranșă (din cele trei) în valoare de 8 milioane de euro, pentru susținerea bugetară a Moldovei pînă la implementarea Acordului de asociere RM-UE, a cărei parte este DCFTA.

Pirkka Tapiola a menționat că UE așteaptă ca Moldova să se transforme într-o țară prosperă. Acest obiectiv poate fi atins prin intermediul reformelor inițiate. Momentul-cheie al acestora este dezvoltarea localităților rurale. În cadrul Programului de susținere bugetară pentru stimularea economiei în localitățile rurale au fost realizate multe obiective, dar au mai rămas 6 la sută, despre care a vorbit Candu. Important este că s-a creat un organ independent la care se poate apela în legătură cu contestarea rezultatelor tenderelor de achiziții publice. Acest organ va spori încrederea businessului față de procesul de achiziții publice. Deocamdată el nu funcționează în măsură deplină, dar procesul inițiat în această direcție continuă.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?