X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Chişinău s-a deschis centrul NEXUS pentru acordarea asistenţei migranţilor

19 dec. 2014,, 13:15   Societate
3791 4
Foto: logos.press.md
La Chişinău s-a deschis centrul NEXUS pentru acordarea asistenţei migranţilor şi membrilor familiilor lor. Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi realizat cu scopul de a sprijini şi eficientiza migraţia circulară.

Viceprimarul Chişinăului, Nistor Grozavu, a menţionat la ceremonia de deschidere că centrul NEXUS este încă un exemplu că "partenerii europeni sprijină autorităţile moldoveneşti cînd întîmpină anumite probleme în anumite domenii".

Coordonatorul de proiecte în cadrul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Radu Dani, a spus că iniţiativa NEXUS-Moldova este "un proiect ambiţios şi deosebit de inovativ, care vine în sprijinul cetăţenilor simpli".

"Noi ne bucurăm să susţinem acest proiect şi aşteptăm ca acesta să înceapă a aduce schimbări spre bine în calitatea vieţii cetăţenilor simpli şi acest fapt cu siguranţă se va întîmpla", a spus el.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că "relaţiile dintre UE şi Moldova în domeniul politicilor migraţioniste au constituit o parte importantă a dialogului purtat în cadrul parteneriatului pentru mobilitate".

"Am discutat minuţios acest subiect, în contextul mai larg al dialogului legat de liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Moldovei. În acest sens, NEXUS se încadrează perfect în lista zecilor de proiecte bilaterale şi multilaterale care au fost deja implementate sau sînt în proces de implementare în cadrul parteneriatului", a spus Tapiola.

Conform rezultatelor studiului sociologic privind problema migraţiei în Moldova, desfăşurat în cadrul iniţiativei NEXUS, "Republica Moldova va continua şi în viitor să fie expusă fluxurilor masive ale mobilităţii externe şi interne, precum şi fluxurilor financiare provenite din migraţie".

"Migraţia va continua să existe graţie consolidării şi restructurării sectorului agricol, care va genera surplusul de forţă de muncă, mobilitatea oamenilor de la sate spre oraşe, dar şi peste hotare în nevoia de a căuta locuri de muncă şi condiţii de trai mai bune", se remarcă în studiu.

Studiul mai denotă că mulţi migranţi pe termen lung din Moldova păstrează un ataşament puternic pentru ţara lor de origine şi un număr semnificativ exprimă intenţia de a se întoarce odată ce reuşeşte să acumuleze suficient capital sau să îndeplinească alte obiective prioritare". Autorii studiului consideră că printre necesităţile principale ar fi crearea oportunităţilor de angajare la scară largă, pentru că majoritatea oamenilor sînt interesaţi să fie asiguraţi cu un loc de muncă cu un salariu demn.

De asemenea, este necesar de oferit acces la finanţe pe termen lung, dar şi de creat oportunităţi pentru investiţii viabile şi aceasta pentru că migranţii au nevoie de susţinere în realizarea obiectivelor personale.

Directorul şi fondatorul Agenţiei implementatoare IASCI, Nicolaas de Zwager, care este şi coordonatorul NEXUS Moldova, a declarat că "în contextul Moldovei migraţia este o oportunitate şi nicidecum o ameninţare".

"NEXUS lucrează direct cu migranţii moldoveni pentru a maximiza impactul de dezvoltare al migraţiei, abordînd în acelaşi timp consecinţele negative asociate uneori cu migrarea oamenilor. Migraţia moldovenească, provocările şi oportunităţile acesteia sînt cu mult mai complexe decît se consideră. Este un amestec de migraţie externă, mişcare internă şi mişcări de revenire a forţei de muncă, toate avînd loc într-o economie ce îşi continuă calea de tranziţie. Şi migraţia, care uneori constituie o provocare pentru persoanele şi comunităţile implicate, este o parte din această tranziţie", a notat Nicolaas de Zwager.

NEXUS Moldova a fost lansat pe 15 decembrie 2012. Iniţiativa este implementată de un consorţiu condus de IASCI şi este finanţată de Uniunea Europeană şi cofinanţată de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Centrul deschis la Chişinău este al patrulea la număr, alte trei au fost deschise anterior la Edineţ, Ungheni şi Cahul. Tot joi a fost lansat şi NEXUS Virtual - nexusnet.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?