Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Grîul, la cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni pe fondul problemelor din Rusia

19 dec. 2014,, 03:30   Externe
3917 0

Foto: metropolitangrup.ro

Cotația grâului a atins joi cea mai ridicată valoare din luna mai, pe fondul îngrijorărilor că livrările din Rusia vor fi restricționate, transmite Bloomberg.La bursa de la Chicago, cotația la grâul cu livrare în luna martie a crescut cu 2,5% până la 6,65 dolari per bushel în jurul orei 5.45 a.m., după ce anterior a urcat până la 6,77 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată din 20 mai. La bursa de la Paris, cotația grâului de panificație cu livrare în luna martie a crescut cu aproape cinci procente până la 209,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie.

Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Rusia, al patrulea exportator mondial de grâu, a început să restricționeze exporturile de cereale în încercarea de a ține sub control prețurile pe piața domestică. Autoritatea sanitar veterinară din Rusia a început să refuze să elibereze certificatele de inspecție sanitară cerute de traderii de cereale și de asemenea permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India și Armenia.Traderii susțin că măsurile informale adoptate de autoritățile ruse îngreunează obținerea de informații cu privire la impactul asupra exporturilor. 'Nimeni nu are nicio idee cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat. Dacă ar fi o declarație oficială probabil prețul grâului ar scădea', a declarat Thibaud Amate, analist la Horizon Soft Commodities.

Însă economistul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Abdolreza Abbassian, a apreciat că creșterea prețurilor ar putea fi una de scurtă durată în condițiile în care rezervele mondiale de cereale la finele sezonului actual ar urma să atingă la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. 'Există atât de mult grâu disponibil încât există doar un sprijin pe termen scurt pentru preț și nu unul pe termen lung. Rusia contribuie mai degrabă la creșterea volatilității decât la fixarea unui trend', a declarat Abdolreza Abbassian. Separat, cotația porumbului cu livrare în luna martie a crescut cu 1,3% până la 4,1375 dolari per bushel în timp ce cotația pentru soia boabe a crescut cu 0,7% până la 10,43 dolari per bushel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?