Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere UE-Georgia

18 dec. 2014,, 21:00   Externe
2898 0

Foto Фото: panoramanews.ru

Parlamentul European a ratificat joi Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană și Georgia, care include și un acord de liber-schimb, la fel ca cele două semnate în ultimele luni cu Ucraina și Republica Moldova, relatează AFP.Textul a fost aprobat cu 490 de voturi pentru, 76 împotrivă și 57 de abțineri.

Acordul este "rezultatul hotărârii noastre de a susține o țară democratică, stabilă și prosperă, într-o regiune de importanță strategică pentru noi", a declarat comisarul european pentru afaceri interne Dimitris Avramopoulos, în numele Comisiei Europene.

El a insistat totuși asupra drumului pe care fosta republică sovietică trebuie să-l parcurgă pentru consolidarea statului de drept și democrației. "Este greu să spunem că Georgia a făcut multe progrese" în acest domeniu, a afirmat el, subliniind necesitatea de a permite de "a face loc opoziției și dialogului între partide".

La sfârșitul lunii iunie, UE a semnat acorduri de asociere cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova, trei foste republici sovietice care vor să se apropie de blocul comunitar, în pofida presiunilor Rusiei. Premierul georgian, Irakli Garibașvili, a salutat, într-un comunicat, votul Parlamentului European. "Am muncit mult în ultimii ani pentru a aplica reformele democratice care au dus la acest succes", a afirmat el.

În opinia sa, acordul va permite "continuarea acestui proces și înaintarea spre obiectivul nostru final, cel al unei integrări depline în Uniunea Europeană". Într-un rezoluție care însoțește votul, eurodeputații au subliniat că acordul vizează întregul teritoriu georgian recunoscut de comunitatea internațională, ceea ce include Abhazia și Osetia de Sud, două republici separatiste proruse. Parlamentul European "invită Rusia să respecte pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, precum și inviolabilitatea frontierelor sale internaționale recunoscute", se precizează în rezoluție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?