X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

PLDM și PD – lideri la capitolul cheltuieli nedeclarate în campania electorală

18 dec. 2014,, 12:30   Politică
6056 12

Foto: politics.md

Volumul total al cheltuielilor neraportate la CEC de concurenții electorali înregistrați în cursa parlamentară se ridică la cel puțin 14 milioane de lei. Constatarea aparține experților Asociației Promo-LEX, care au prezentat astăzi un raport pe marginea veniturilor și cheltuielilor partidelor în campanie, notează NOI.md.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat sînt formațiunile cu cele mai multe restanțe la capitolul raportării cheltuielilor de campanie. Astfel, PD nu a declarat 9,5 milioane de lei, PLDM – 2,9 milioane de lei, PCRM a omis să raporteze 703 mii de lei, PL – circa 446 de mii de lei, iar PSRM – 411 mii de lei. Potrivit unuia dintre autorii studiului, Cornelia Călin, majoritatea cheltuielilor nedeclarate au fost efectuate pentru organizarea evenimentelor publice – concerte și întîlniri cu alegătorii. Totodată, o mare parte dintre concurenții electorali nu au raportat cheltuielile de transport, de întreținere a sediilor partidelor, cele legate de deplasări, precum și o parte din cheltuielile de publicitate.

„Doi concurenți electorali s-au evidențiat: PLDM și PD au depășit cota de 5% permisă de CEC pentru nedeclararea cheltuielilor de campanie. E vorba de acele 5% din 55 de milioane lei, ceea ce înseamnă 2,7 milioane de lei. Pentru această încălcare este prevăzut că un concurent electoral poate fi exclus din campanie. Aceasta este observația noastră”, a precizat Călin.

Datele raportului mai arată că volumul cheltuielilor pentru campania electorală din acest an a depășit în mod semnificativ cheltuielile pentru parlamentarele din 2010. Cele mai mari venituri, în actuala campanie, au fost declarate de PLDM – 36,9 milioane lei, și PD – 35,2 milioane lei, celelalte formațiuni raportînd sume mult mai mici. Peste 1200 de persoane au virat sume de bani în contul PD, circa 370 – în cel al PCRM, peste 300 de cetățeni au făcut donații pentru PLDM și circa 100 – în contul PSRM.

Reprezentanții Asociației Promo-LEX recomandă CEC-ului să revizuiască mecanismul de stabilire a plafonului mijloacelor financiare pentru finanțarea campaniei și, în același timp, să acorde atenție eficientizării mecanismului de control al cheltuielilor și la sancționarea concurenților electorali care nu-și onorează obligațiunile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?