Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Prăbuşirea rublei în faţa euro şi a dolarului înjumătăţeşte salariile moldovenilor din Rusia

17 dec. 2014,, 18:30   Economie
5021 9

Foto: tv7.md

Prăbuşirea rublei în faţa monedei euro şi a dolarului înjumătăţeşte salariile moldovenilor din Rusia şi remitenţele pe care le trimit acasă. Atât muncitorii cât şi familiile lor din Moldova sunt îngrijoraţi de catastrofa prin care trece piaţa financiară rusească. Unii migranţi ne-au declarat că nu vor trimite bani de sărbători. Experţii spun că va fi afectată şi economia ţării noastre.

După ce într-o singură zi, rubla rusească s-a depreciat cu peste 20 la sută faţă de valuta străină a început panica în Rusia. Oamenii au luat cu asalt magazinele ca să se aprovizioneze cu electrocasnice în mare parte. Astăzi rubla s-a întărit nesemnificativ, cursul oficial anunţat de Banca Centrală din Rusia fiind de 67,78 ruble pentru un dolar şi de 84,58 de ruble pentru un euro. Astăzi în stare de şoc se află şi moldovenii care muncesc în Rusia şi trimit bani acasă.

Moldovenii care primesc remitenţele spun că nici nu mai au aşteptări mari şi nici nu mai vor să ceară bani de la rudele lor care muncesc în Rusia.

Două treimi din transferurile de peste hotare provin de la moldovenii care muncesc în Rusia. Experţii spun că pierderile rezultate din prăbuşirea rublei pot fi recuperate cu ajutorul Uniunii Europene.

După deprecierea dezastruoasă a rublei ruseşti de ieri, salariul mediu pe economie în Federaţia Rusă cedează în faţa celui din Moldova. La noi, salariul mediu nominal brut constituie circa 4267 lei, respectiv în jur de 220 euro. După prăbuşirea rublei , salariul mediu pe economie din Federaţia Rusă de aproape 28 mii de ruble se estimează astăzi la circa 190 euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?