Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cursul dolarului SUA este în creştere din cauza caselor de schimb valutar

16 dec. 2014,, 12:00   Economie
3149 1
Foto: trm.md
(Comentariul observatorului economic al agenţiei "Infotag" Alexandru Tanas)

Cursul dolarului SUA faţă de leul moldovenesc este în creştere din cauza caselor de schimb valutar (CSV), care, spre mirarea dealerilor şi analiştilor, "nu resimt deficitul de lei în numerar".

Dealerii băncilor afirmă că luni, 15 decembrie, Banca Naţională (BNM) a vîndut pe piaţă $15 milioane, practic în totalitate satisfăcînd cererile băncilor pentru valută.

"Însă nesatisfăcută a rămas cererea CSV de valută, ceea ce pe fundalul situaţiei de pe pieţele valutare din Ucraina şi Rusia artificial creşte cererea de valută în rîndurile cetăţenilor Moldovei", a explicat dealerul, fără a-şi ascunde mirarea faţă de volumul enorm de lei lichizi la CSV, care vin de la populaţie şi practic "apar din senin" pe piaţă.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a atras atenţia asupra faptului că deprecierea leului moldovenesc este influenţată de factori interni, dar și de externi.

Şeful BNM nu este de acord cu cei care cred că nu este corect de comparat deprecierea leului cu deprecierea rublei în Rusia şi a grivnei în Ucraina, pentru care factorii principali sînt sancţiunile economice şi războiul.

"Factorii externi influenţează direct PIB-ul moldovenesc, iar reducerea ritmului de creştere al acestuia în 2014 afectează cursul valutei naţionale, respectiv, şi situaţia din Moldova depinde direct de realităţile economice şi financiare externe", a spus Drăguţanu.

El a remarcat că exportul moldovenesc nu creşte, volumele acestuia fiind afectate negativ de sistarea de către Rusia a importului în privinţa unor categorii de mărfuri moldoveneşti. Pentru a spori livrările acestora pe alte pieţe, evident, este nevoie de timp.

Drăguţanu a recunoscut că masa leilor de pe piaţă se contractă, ceea ce apropie momentul cînd deja nu vom mai avea cu ce cumpăra valută din cauza deficitului de lei.

"Primul aspect care contribuie la apariţia leilor pe piaţă este migrarea depozitelor, în al cărei proces o parte din bani este transferată în depozitele valutare, iar a doua parte ajunge în CSV pentru convertirea rapidă şi nechibzuită în valută. Evident că CSV sînt alimentate intensiv cu lei de cei ale căror active sînt în economia din umbră. Anume din acest motiv CSV se comportă atît de agresiv, depăşind chiar şi băncile în dorinţa lor de a cumpăra valută la un curs în creştere", a spus guvernatorul BNM, menționînd că uneori se creează impresia că CSV sînt gata în acest sens să-i depăşească pe toţi.

"Dar această situaţie nu va dura la infinit. Am schimbat rata de bază, vom aştepta o lună, un trimestru, şi dacă nu vor fi schimbări aşteptate, vom continua să influenţăm administrativ piaţa pentru a obţine schimbările dorite", a spus Drăguţanu.

Unii analişti şi participanţi ai pieţei nu neagă o asemenea perspectivă, considerînd că leul moldovenesc cu siguranţă va recupera poziţiile de curs pierdute. În opinia lor, se va întîmpla atunci cînd la acest fapt vor contribui factori externi, de exemplu, stabilizarea situaţiei din Ucraina şi Rusia, stabilizarea preţurilor la petrol, precum şi majorarea exporturilor moldoveneşti.

Însă practica demonstrează că leul practic niciodată nu recuperează pe deplin poziţiile pe care le-a pierdut. De regulă, mişcarea spre fortificarea leului moldovenesc este de 50%, cel mult 75%, din pierdere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?