X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Capii de liste ale partidelor parlamentare: Milionari

16 dec. 2014,, 10:03   Societate
8804 4

Foto: jurnal.md

După ce ani la rînd comunitatea internaţională şi instituţiile europene au apostrofat Republica Moldova pentru instituirea la guvernare a unui sistem oligarhic, bazat pe corupţie, alegerile din 30 noiembrie nu au adus schimbări majore. Or, în fotoliile din Parlament au ajuns şi de această dată bogătaşi şi milionari cu case luxoase şi averi fabuloase, printre aceştia figurînd şi un număr modest de bugetari.

Trei dintre cei cinci lideri ai partidelor care au intrat în noul Parlament declară oficial că deţin proprietăţi de milioane de lei şi au avut în ultimii ani venituri la fel de mari, iar cîştigurile vin din activitatea firmelor pe care le deţin.

Mulţi dintre cei care au ocupat primele locuri în listele electorale au fost implicaţi în scandaluri de rezonanţă pentru afacerile lor, pentru deciziile dubioase pe care le-au luat, pentru că au utilizat resursele statului în scopuri personale sau, pur şi simplu, pentru că nu şi-au trecut toată averea în declaraţiile de venit. Vladimir Plahotniuc este, de departe, cel mai bogat dintre parlamentari şi asta în situaţia în care s-a scris de mai multe ori că nu şi-a declarat toată averea. Nici ceilalţi n-o duc însă rău. Toţi au fie case frumoase, fie apartamente spaţioase, scrie moldovacurata.md, care a investigat averile capilor de liste ale formaţiunilor din noul Legislativ.

Vladimir Plahotniuc

Înainte de a se implica în politică, în 2010, politicianul s-a lăudat jurnaliştilor că grupul de afaceri pe care îl coordonează este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionînd şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. El a mai spus că deţine un avion şi că hotelul „Nobil”, din centrul Capitalei, este una dintre investiţiile sale. În declaraţiile pe venit depuse ulterior nu a indicat însă aceste bunuri. În declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală înainte de alegerile din 30 noiembrie curent, Plahotniuc a declarat că deţine doar două apartamente şi un subsol, cu o suprafaţă totală de 1.349 metri pătraţi. La fel, are patru garaje de 118 metri pătraţi unde îşi parchează cele trei Mercedesuri, două de model GL, din 2008 şi 2010, şi un S-Class din 2009. Cît despre bani, a indicat că în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013 a avut un salariu de 304.870 de lei, iar sub formă de dobîndă a cîştigat 12.936 de lei şi 825 de dolari. Grosul banilor – 30.364.807 lei - i-a obţinut de la Prime Management SRL, indicînd că deţine 100% din acţiuni. Firma a fost înregistrată în septembrie 2010, administrator fiind Cezara Salinski, prezentată anterior drept director al hotelului „Nobil”. Printre obiectivele declarate ale întreprinderii sînt administrarea companiilor holding sau consultare pentru afaceri şi management. În 2012, într-un raport financiar prezentat de Biroul Naţional de Statistică, firma ar fi avut un venit de 35.904.800 de lei din vînzări.

Posturile de televiziune şi radio despre care se spune că i-ar aparţine lui Plahotniuc sînt trecute pe o altă firmă: ÎCS General Media Group. În iunie 2014, reprezentanţii acestei întreprinderi au cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului să treacă posturile de televiziune Prime, Canal 2, Canal 3 şi postul de radio Maestro FM, „ca urmare a reorganizării”, de la ÎCS Prime TV la ÎCS General Media Group. Toate se află pe strada Ghioceilor 1, din Chişinău, unde, de altfel, din 2010 are sediu şi postul Publika TV. Singurul fondator al noii firme este OTIV Prime Media B.V., înregistrată în Amsterdam, Olanda (adresa: Bloemgracht 45, Amsterdam, Noord-Holland 1016 KD). Potrivit datelor din registrele olandeze, OTIV Prime Media B.V. avea în 2012 în calitate de acţionari firmele El-Dia Corporation N.V. (Antilele Olandeze) şi OTIV Prime Holding B.V. (Olanda). Detaliile despre El-Dia Corporation N.V. lipsesc. Se cunoştea doar faptul că firma era deţinută de către OTIV Prime Holding B.V. La rîndul său, OTIV Prime Holding B.V. se afla pe aceeaşi adresă cu OTIV Prime Media B.V. (Bloemgracht 45, Amsterdam, Noord-Holland 1016 KD). Deşi oficial Plahotniuc nu are vreo legătură directă cu aceste posturi de televiziune şi radio, organizaţiile care au lansat rapoarte de monitorizare a mass-media în campania electorală au constatat că Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au favorizat masiv PD.

În presă s-a vorbit în repetate rînduri şi despre alte afaceri ce ar aparţine controversatului oligarh din PD. Este vorba despre firme care fac parte tot din OTIV Prime Holding B.V.: Top Galeria SRL, Argus-S SRL, Gerex-Cons SRL, Media Production SRL, Local Media SRL, Angel-S SRL, Telefe M International SRL, Nobil Air SRL. Ziarul Naţional scria că pe timpul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană, holdingul lui Plahotniuc a mai deschis firmele Prime TV SRL, Casa Media Plus SRL, 24H SRL, Codru Hospitality SRL, Argus-The SRL şi Air Clasica SRL.

Jurnaliştii de la Adevărul Moldova au scris de mai multe ori şi despre ÎCS Finpar Invest SRL care, la fel, ar aparţine omului de afaceri. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, la care făceau referire jurnaliştii, ÎCS Finpar Invest SRL este administrată de Ghenadie Sajin, despre care se ştie că este unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc. Potrivit Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, firma figurează în lista marilor contribuabili. „De exemplu, în 2011 veniturile companiei au depăşit 67 de milioane de lei. ÎCS Finpar Invest SRL a fost fondată în 1993 de compania off-shore OTIV Prime Real Estate B.V., care face parte din grupul de companii OTIV Prime Holding B.V, înregistrate în Olanda. ÎCS Finpar Invest SRL, care figurează ca proprietar al localului „La Izvor”, a solicitat la începutul anului 2011 Consiliului municipal Chişinău atribuirea în arendă a celor două insule de pe lacul din parcul „La Izvor”, motivînd că acestea ar fi amplasate adiacent restaurantului. La începutul anului 2014, Primăria Capitalei a pierdut definitiv procesul intentat în legătură cu vînzarea acestor proprietăţi, ele ajungînd într-un final la Finpar Invest. Primăria a pierdut procesul şi în cazul cafenelei „Guguţă” din centrul Chişinăului, care, la fel, a ajuns în posesia Finpar Invest.

Noi discuţii legate de democratul Plahotniuc au fost provocate după ce în septembrie 2014 jurnaliştii RISE Project Moldova au publicat cîteva zeci de fotografii cu omul de afaceri aflat peste hotare. Autorii au scris că politicianul a fost monitorizat în străinătate în timp ce deţinea funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Reporterii au mai precizat că, în imagini, acesta este surprins şi la vila sa din Sciez, Franţa, pe care nu a declarat-o atît timp cît a fost parlamentar, mai scrie moldovacurata.md.

Despre Vladimir Plahotniuc s-a vorbit mult şi în 2011, la scurt timp după ce a devenit prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Ziarul Adevărul Moldova a scris atunci că acesta are în Romînia o altă identitate - Vlad Ulinici. După publicarea acestei investigaţii, politicianul a renunţat la numele de Ulinici.

Vlad Filat

În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală pe 2 octombrie 2014, Vlad Filat arată că în 2012 şi 2013 a avut venituri de cîte 7 milioane de lei de la compania din Romînia pe care o deţine, „Kapital Invest”. Valoarea de cumpărare a companiei este, potrivit declaraţiei, de peste 29 de milioane de lei. Deţine şi două maşini, Porsche Cayenne (2013) şi Toyota Corolla (2008). Dintre imobile, declară că deţine o casă de locuit cu o suprafaţă de 180 m.p. în centrul Chişinăului (cu valoarea cadastrală de peste 3 milioane de lei), două garaje, un teren şi un apartament în sectorul Rîşcani. Nu declară niciun depozit bancar. La 28 martie 2013, cînd a plecat din funcţia de premier, Vlad Filat a declarat că deţine 3 depozite bancare deschise în 2012, de 30 de mii de euro şi de peste 151 de mii de lei. Totuşi, Vlad Filat a recunoscut pentru presă că în prezent locuieşte cu familia într-un imobil de lux pe care îl închiriază.

Vladimir Voronin

Timp de opt ani, cît Vladimir Voronin a fost la putere (din 2001 pînă în 2009), presa a scris că afacerile fiului său, Oleg Voronin, au crescut considerabil, în detrimentul altor oameni de afaceri, fiul său devenind milionar. Tot pe durata mandatului său, în anul 2004, familia Voronin a luat în arendă pentru 49 de ani 700 de hectare de pădure la Ţiganca, raionul Orhei, unde ar fi construit cîteva vile, lucru interzis pe terenurile forestiere. De asemenea, potrivit Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat, zborurile efectuate pentru deplasările peste hotare ale lui Vladimir Voronin în anii 2008-2009 au fost asigurate de către o companie aeriană privată, cu care s-au încheiat 18 contracte, fără licitaţie publică, valoarea totală a cărora este de peste 7,5 milioane de lei. Potrivit aceleiaşi surse, în anul 2008 Vladimir Voronin, în calitate de preşedinte, a promulgat o lege prin care a favorizat-o direct pe soţia sa. Legea a scutit de taxe construcţia mai multor centre sociale de către Asociaţia Obştească „Concordia. Proiecte Sociale”, care, potrivit presei, era patronată de soţia şefului statului, Taisia Voronin. În prezent, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2013, Vladimir Voronin deţine depozite bancare care depăşesc 1 milion de lei, acţiuni la o întreprindere financiar-bancară cu valoarea de peste 5 milioane de lei, 7 terenuri, un apartament cu valoarea de aproape 2 milioane de lei, o casă, un garaj. Din declaraţie reiese că Vladimir Voronin nu are maşină. În anul 2013 a avut un venit total din salariu, pensie, indemnizaţii şi dobîndă de peste 1 milion de lei.

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu deţine o cotă de 1/3 din Întreprinderea „Eurosim”, specializată în comercializarea produselor petroliere. În anul 2012 el a obţinut dividende de aproape 316 mii de lei. La acest venit se adaugă salariul de parlamentar de 127 mii de lei şi pensia. La imobile, Mihai Ghimpu a declarat un apartament de 63 m.p, iar la bunuri mobile - un Mercedes fabricat în 2005 şi dobîndit în 2008. În anul 2013 venitul din dividendele de la „Eurosim” au crescut de 3 ori - Mihai Ghimpu indică un venit de 967 mii de lei.

Marian Lupu

În 2012 şi 2013 Marian Lupu a avut venituri doar din salariul de la Parlament, iar la imobile indică un apartament cu o suprafaţă de 130 m.p. şi un garaj. Mai are două depozite bancare, unul de 96 de mii lei şi altul de 20 de mii de lei. Cel puţin oficial, averea sa nu a crescut de cînd a devenit deputat.

Zinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi locuieşte într-o casă cu două nivele şi cu o suprafaţă de 273 m.p., pe strada Gherman Pîntea din Chişinău, estimată la 1 milion 232 de mii de lei. Singurele venituri pe care le indică sînt din salariu, pensie şi indemnizaţie.

Igor Dodon

Liderul PSRM a declarat la Comisia Electorală Centrală că în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 ianuarie 2013 a avut din activitatea parlamentară un venit de 345.593 de lei, în timp ce 962.796 de lei i-a obţinut din vînzarea unui automobil şi a unui apartament, dar şi dintr-o primă de asigurare. Igor Dodon a mai declarat că deţine o casă. Socialistul nu a declarat nicio afacere, deşi Ziarul de Gardă a scris că, prin intermediul unor persoane apropiate, acesta ar deţine acţiuni la o fabrică de conserve din Călăraşi şi la Hunter Elit Club SRL. Autorii au mai precizat că, în ultimii trei ani, această firmă şi-a schimbat şefii de cel puţin trei ori. Toţi au însă relaţii apropiate cu liderul PSRM. Printre aceştia s-a numărat şi cumnatul său, Ghenadie Merineanu. Un alt detaliu scos la iveală de jurnalişti este faptul că firma e înregistrată într-un apartament de pe strada G. Asachi, din Chişinău, care aparţine soţilor Corneliu şi Ludmila Furculiţă. Corneliu Furculiţă este proaspăt deputat pe listele PSRM. „SRL Hunter Elit Club a reuşit să arendeze, în iunie 2008, pe cînd Igor Dodon, un cunoscut pasionat de vînătoare, era ministru al Economiei, şi la doar trei luni de la fondare, 168,7 ha de pădure în Călăraşi, Ocolul Silvic Bravicea, cu doar 315 lei anual pentru un hectar. „Demonstraţi şi atunci vom vorbi”, a spus Igor Dodon, solicitat să comenteze aceste informaţii.

Iurie Leancă

La alegerile parlamentare din iulie 2009, potrivit declaraţiei pe venit depusă atunci la Comisia Electorală Centrală, Iurie Leancă a declarat că în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2008 a avut un venit de 78.680 de euro şi 320.990 de lei. Pe lîngă asta, sub formă de dobîndă, politicianul a cîştigat 15.000 de lei şi 2.600 de euro, deţinînd un depozit bancar de 53.000 de euro. Tot atunci, a declarat că are un lot de pămînt în Ialoveni de 600 de metri pătraţi şi două automobile: un VAZ 06 fabricat în 1989 şi un Audi 6 din 2001. Oficial, Iurie Leancă a intrat în politică fără casă. În acel an, el nu a declarat niciun imobil. La o distanţă de cinci ani, demnitarul pare să nu se fi îmbogăţit prea mult. Diferenţa e că, printr-un contract de donaţie din 2012, Iurie Leancă a obţinut o locuinţă la Ialoveni. Totuşi se ştie că aceasta este casa în care politicianul a stat cu familia şi anterior. Locuinţa are o suprafaţă de 223 de metri pătraţi, valoarea cadastrală fiind de 696.101 lei. Tot în 2012, liberal-democratului i-a fost donat şi un lot de pămînt de 0.0585 hectare. Un alt teren pe care îl deţine este cel declarat şi în 2009 – de 0,0601 hectare. În perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013 a avut un salariu de 376.992 de lei. Alţi 4.725 de euro i-a cîştigat sub formă de dobîndă din depozitul bancar de 57.680 de euro. Între timp, politicianul şi-a vîndut unul dintre automobile, iar în urma tranzacţiei a cîştigat 120.000 de lei. Este vorba despre un Mercedes E 220 CDI despre care, în mai 2010, jurnaliştii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au scris că Iurie Leancă a uitat să-l indice în declaraţia pe venit din 2009.

Maria Postoico

Potrivit rapoartelor financiare prezentate de comunişti la Comisia Electorală Centrală (CEC), parlamentara a donat partidului în campania electorală 45.000 de lei. În declaraţia pe venit, depusă recent la CEC, deputata a indicat că în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013 a cîştigat din activitatea în Legislativ 267.641 de lei, alţi 217.514 lei au constituit venitul din pensie şi indemnizaţii. Maria Postoico a cîştigat sub formă de dobîndă 63 de dolari din depozitul bancar de circa 800 de dolari. În 2006, deputata a moştenit şase terenuri agricole în satul Buţeni, raionul Hînceşti, cu o suprafaţă totală de 1,08 hectare. Pe lîngă asta, este proprietara a două apartamente în Chişinău - unul de 89 de metri pătraţi şi altul de 66 – şi un garaj de 37 de metri pătraţi. În anul 2008 s-a înscris în lista deputaţilor care au solicitat obţinerea unei locuinţe într-un bloc nou. Este vorba despre apartamentul de 89 de metri pătraţi, dat în exploatare în 2013. Deputata a plătit pentru fiecare metru doar 310 euro, deşi presa relata, la acel moment, că valoarea de piaţă a spaţiului locativ era mult mai mare. Potrivit declaraţiei de venituri şi proprietăţi a Mariei Postoico, la momentul înscrierii în listă ea deţinea deja două loturi de pămînt, vilă şi apartament. În 2013, politiciana a declarat că valoarea cadastrală a noului apartament este de circa 600.000 de lei.

Dorin Chirtoacă

Edilul a declarat la Comisia Electorală Centrală că în perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2013 a avut un salariu de 244.716 lei. Dorin Chirtoacă a trecut în declaraţie un apartament cu trei camere de 90 de metri pătraţi pe care îl are în Chişinău. La fel, primarul a precizat că deţine o treime din casă şi un lot de 900 de metri pătraţi la Coloniţa, localitatea sa de baştină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?