Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Unele hoteluri şi cluburi de noapte din capitală ar putea avea statut de monument cu valoare naţională

16 dec. 2014,, 10:45   Societate
3518 0

Foto: contur-color.md

125 de clădiri, printre care sediile unor instituţii de stat, hoteluri, dar şi cluburi de noapte din capitală ar putea avea statut de monument cu valoare naţională. În acelaşi timp, peste 30 de clădiri care şi-au pierdut din valoarea istorică vor fi scoase din Registrul monumentelor de importanţă locală.

Clădirea ministerului Sănătăţii, cea a Finanţelor şi a Afacerilor Interne au fost propuse de către autorităţile locale pentru a fi incluse în registrul monumentelor de importanţă naţională. Sediile Comisiei Electorale Centrale, a Curţii Supreme de Justiţie şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, construite încă în anii '50 ai secolului trecut, ar putea primi statut de monument cu valoare naţională.

De asemenea, lista ar putea fi completată şi cu sediile Preşedinţiei şi Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Monumente cu valoare naţională ar putea deveni şi Hotelul "Chişinău", Filarmonica Naţională "Serghei Lunchievici" şi clădirea în care se află Cinematograful "Patria" din centrul Capitalei.

În total, peste 430 de clădiri cu valoare istorică au fost propuse de către autorităţile municipale pentru a fi incluse în categoria monumentelor de importanţă locală. Printre acestea este şi cea a unui club de fiţe de pe strada Tricolorului din capitală.

Documentul a fost aprobat de către specialiştii din ţară şi de peste hotare. Ei au evaluat obiectivele după mai multe criterii, cum ar fi - utilizarea actuală, valoarea arhitectural-urbanistică, și cea estetică, gradul de uzură şi gradul de patrimoniu.

În Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală sînt incluse peste 700 de obiective.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?