X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Politicienii moldovei trebuie să fie responsabili - Igor Corman

15 dec. 2014,, 08:15   Societate
3947 8
Foto: ipn.md
Evenimentele din Ucrainei trebuie să convingă autorităţile şi politicienii din Moldova să fie mai responsabili în declaraţiile lor, pentru a păstra pacea şi stabilitatea din societate. Despre aceasta a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman, vineri, la conferinţa din Comrat cu prilejul a 20 de ani de la crearea UTA Gagauz Yeri.

Potrivit agenţiei "Infotag", la conferinţă au mai participat foştii preşedinţi Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin, precum şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, ambasadori străini acreditaţi în Moldova.

Başcanul Mihail Formuzal a menţionat că o dată cu rezolvarea paşnică a problemei găgăuze în 1994 Moldova a demonstrat lumii un potenţial enorm.

"Cu 20 de ani în urmă poporul găgăuz a demonstrat voinţă politică, cînd benevol a renunţat la suveranitatea sa în favoarea statutului de autonomie în componenţa Moldovei. Aceasta înseamnă mult, şi nu veţi mai găsi în lume aşa exemple. Aceasta vorbeşte despre potenţialul nemaipomenit al poporului găgăuz. Dar, totodată, micul popor moldovenesc benevol a permis ca pe teritoriul său să apară o formaţiune statală autonomă. Este un exemplu excelent de toleranţă, înţelepciune şi potenţial enorm, demonstrat de popoarele care locuiesc în Republica Moldova", a spus el.

Potrivit spuselor celui de-al treilea Preşedinte al RM, Vladimir Voronin, conducerea ţării în 1994 a procedat deştept, adoptînd Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

"Moldova a învăţat lecţii din tragedia din 1992, cînd ţara noastră era împărţită pe Nistru. Crearea Gagauz Yeri nu a fost pur şi simplu o decizie politică corectă. Găgăuzii, ruşii, bulgarii, ucrainenii au demonstra că noţiunea de naţionalism este străină ţării, că poporul aspiră la unitate, pace şi înţelegere reciprocă", a spus el.

Voronin consideră că "datorită rezolvării problemei găgăuze, Moldova a devenit un stat liber de discordia interetnică".

Al doilea Preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, s-a arătat nedumerit că Preşedintele Nicolae Timofti, în cei 2,5 ani ai aflării sale în postul de şef al statului niciodată nu a vizitat Găgăuzia.

"Şi acum, public, şi cu ocazia întîlnirii îi voi spune aceasta. Trebuie să comunicăm. Nu avem nevoie de arme, avem limbă, care ne-a fost dată pentru a vorbi", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?