Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Serviciul energetic din Transnistria a informat partenerii moldoveni despre posibilitatea adoptării unor măsuri urgente

13 dec. 2014,, 09:45   Societate
3838 5
Foto: noi.md
Din octombrie pînă în decembrie, energeticienii transnistreni îşi îndeplinesc obligaţiile de livrarea a energiei electrice în Republica Moldova.

Potrivit serviciului de presă al Serviciului de Stat al energeticii şi complexului comunal-locativ, în luna decembrie, la solicitarea părţii moldoveneşti, Transnistria a majorat livrările de energie electrică. Însă în aceeaşi perioadă, Republica Moldova practic a sistat convertirea excedentului de masă monetară în lei moldoveneşti în valută forte. Volumul valutwi neconvertite pentru livrările efectuate constituie sute de milioane de lei moldoveneşti.

Transnistria înţelege importanţa livrărilor stabile de energie electrică, în primul rînd pentru populaţie Republicii Moldova în actualele condiţii climaterice. Însă Transnistria nu şi-a luat angajamentul nici să susţină valuta naţională a RM, nici să livreze energie electrică fără a obţine însă mijloacele necesare în valută forte.

Transnistria i-a informat în repetate rînduri pe reprezentanţii Republicii Moldova despre necesitatea sau de a converti excedentul de lei moldoveneşti, sau de efectuare a achitărilor în valută forte. Însă după alegerile parlamentare, partenerii noştri comerciali nu efectuează convertirea leilor, punînd astfel furnizorii din Transnistria în situaţia de a înregistra pierderi: în ultimul timp, în urma devalorizării valutei naţionale a Republicii Moldova, au fost înregistrate pierderi de milioane. În aceste condiţii, Serviciul de Stat profil este nevoit să declare deschis despre faptul că energeticienii transnistreni nu sunt în stare să crediteze Republica Moldova, deoarece acest fapt nu este prevăzut nici de acorduri, nici de practica de afaceri. Considerăm că în condiţiile relaţiilor de piaţă, Transnistria are dreptul să primească plata pentru mărfurile livrate în valută liber convertibilă, iar în condiţiile convertirii libere a valutelor în Republica Moldova să aibă posibilitatea să convertească excedentul leilor moldoveneşti pentru mărfurile livrate.

Serviciului de Stat al energeticii şi complexului comunal-locativ din RMN informează partenerii moldoveni că în cazul neprezentării pînă la începutul săptămînii viitoare a planului de convertire a excedentului de lei moldoveneşti pentru energia electrică livrată, conform unei scheme transparente, Transnistria va fi nevoită să introducă de urgenţă noi reguli de livrare a energiei electrice prin mecanismul avansului. Aceste condiţii ar pute fi introduse în cazul în care va lipsi un sistem de plăţi bine pus la punct. În acest context, venim cu propunerea de a desfăşura negocieri la începutul săptămînii viitoare pentru a discuta problemele apărute.

Ne exprimăm speranţa că în baza relaţiilor de piaţă, a principiilor transparenţei, onestităţii şi a relaţiilor economice de parteneriat, reprezentanţii Republici Moldova vor efectua convertirea excesului de lei moldoveneşti şi vor reveni la plăţiile stabile, ce vor permite furnizorului să beneficieze de o achitare echitabilă şi să-şi administreze de sine stătător încasările pentru marfa livrată.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?