Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ciocan a demonstrat că CEC este nestatornicie ajunsă la perfecţiune

11 dec. 2014,, 13:00   Politică
5117 5
Foto: tribuna.md
Se creează impresia că în Comisia Electorală Centrală (CEC) nu există nimic mai stabil decît nestatornicia, relatează NOI.md.

Doar marţi preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat în cadrul audierilor pe marginea validării rezultatelor alegerilor parlamentare în Curtea Constituţională că disfuncţionalităţile Sistemului informaţional automatizat de stat (SIAS) „Alegeri” în ziua scrutinului parlamentar din 30 noiembrie au fost provocate de o „sarcină neadecvată”. Însă în ziua următoare funcţionarul susţine în faţa jurnaliştilor că „defecţiunile din activitatea Registrului electronic al alegătorilor nu au fost cauzate de implicări din exterior, ci posibil, s-au întîmplat din cauza supraîncărcării, unui program nociv sau defectării unui computer. Toate aceste momente trebuie clarificate pentru a evita repetarea acestei situaţii”, a comunicat președintele CEC.

Însă specialiştii susţin că orice server sau grup de servere care urmează a fi conectate la internet sau alte sisteme externe sînt protejate de porţi standarde de securitate (security gateway). De ce standarde? „Imaginaţi-vă cîte milioane de servere de pe glob sînt conectate la internet şi veţi înţelege că o astfel de problemă de securitate este soluţionată practic pentru orice sistem server”.

Se presupune că serverele CEC-ului nu sînt oarecare şi de aceea ele trebuie protejate la cel mai înalt nivel, cu utilizarea celor mai performante porţi de securitate. Ele nu numai că fixează orice tentativă de a penetra în sistem, ci şi asigură respingerea atacurilor nocive.

În afară de aceasta, există numeroase programe antivirus sau programe care urmăresc programele nocive instalate în sistemele server. Acestea de asemenea constituie un element standard al securităţii. Şi ele la fel nu sînt “mute” şi, ca şi porţile de securitate, avertizează administratorul sistemului despre pericolele apărute într-un moment sau altul”.

De ce trebuia să se speculeze în public şi să se publice ideile diverselor persoane care nu au nimic comun cu domeniul IT? De ce trebuia incompetenţa nu doar a conducerii CEC, ci şi a specialiştilor IT din cadrul ei să ajungă de batjocura lumii? Toate aceste lucruri noi putem doar să le intuim. Mai degrabă, am putea vorbi cu exactitate despre o tendinţă de a tăinui ceva sau, mai simplu spus, de a o face pe prostul.

Rămîne de reamintit că implementarea Registrului electronic al alegătorilor la aceste alegeri ne-a costat 33 de milioane de lei. Registrul conţine lista electronică a alegătorilor, ceea ce împiedică votarea repetată. Potrivit spuselor experţilor, noua tehnologie permite, de asemenea, actualizarea rapidă a datelor privind prezenţa la alegeri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?